Χοχλιδόπιτα με μυρωδικά

30.03.2015
Μια σειρά με νηστίσιμες κρητικές συνταγές για παραδοσιακά και εκλεκτά μεζεδάκια. Από τις σουπιές στιφάδο, στις ανοιξιάτικες τηγανητές μαραθόπιτες και την πολύ σπάνια χοχλιδόπιτα με μυρωδικά.

Υλικά για 8 άτομα

  • 1 φύλλο χωριάτικο
  • 200 γρ. σαλιγκάρια (χοχλιούς)
  • 1 κιλό πατάτες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες
  • λουίζα, θυμάρι, μαϊντανό ψιλοκομένα
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. μαραθόριζα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε όλα τα μυριστικά και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε στον πάτο ταψιού με πατάτες, απλώνουμε τα μισά σαλιγκάρια, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα σαλιγκαριών. Καλύπτουμε με το χωριάτικο φύλλο, ρίχνουμε ζωμό λαχανικών, λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 180°C για 50-60 λεπτά.

Tip: Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο και μόλις πάρουν χρώμα, αφαιρούμε από το τηγάνι και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Επιμέλεια: Ηλίας Φουντούλης