Έξυπνες ιδέες για να τρως ψάρι & να σ΄αρέσει

22.06.2015
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Αν τα ψάρια είναι από τα φαγητά που μισείς, τότε αυτό το άρθρο είναι ότι χρειάζεσαι. Σου δίνουμε μερικές ιδέες για να μπορέσεις να φας τα ψάρια και να σ΄αρέσουν.

Ναι, σωστά άκουσες, υπάρχουν κόλπα και συμβουλές που δίνουν λύση στο πρόβλημά σου. Κι αν δεν πείστηκες ακόμη, μπορεί απλά να δοκιμάσεις. Μην απορρίπτεις κάτι πριν την δοκιμή.

1. Βάλε μαρινάδα και μπαχαρικά

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μπαχαρικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δώσεις στα ψάρια γεύση υπέροχη. Μερικά βασικά για να πειραματιστείς είναι το σέλινο, το πιπεράκι και το παλιό κόλπο με το λαδολέμονο.

Μια πολύ ωραία μαρινάδα που ταιριάζει στα περισσότερα φιλέτα ψαριού, ακόμη και στο σολομό, είναι το μείγμα από λαδολέμονο, σκόρδο και πιπέρι - λευκό ή μαύρο κατά προτίμηση.Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις μια πιο λιπαρή μαρινάδα όπως βούτηρο, μουστάρδα και θυμάρι.

Προσοχή: Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να αφήσεις τα φιλετάκια τουλάχιστον για 1,5 με 2 ώρες μέσα στην μαρινάδα. Μόνο έτσι θα πάρει το ψάρι όλο το άρωμα και τη γεύση των μπαχαρικών.

2. Πανάρισέ το & φτιάξε τα δικά σου fish sticks

Αν ο μόνος τρόπος που μπορείς να φας το ψάρι είναι όπως όταν ήσουν παιδάκι κι έτρωγες τα fish sticks τότε το πανάρισμα είναι η λύση που ζητάς. Απλά κόψε το ψάρι σε φιλέτο όπως πχ γλώσσα ή ακόμη και λαβράκι σε λωρίδες και πανάρισέ το! Σε ένα μπολ ανακατεύεις 2 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά, 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Περνάς με το μείγμα τα φιλέτα και είτε τα τηγανίζεις είτε τα ψήνεις στον φούρνο μέσα σε λαδωμένο ταψάκι για πιο υγιεινό αποτέλεσμα με λιγότερες θερμίδες.

3. Τάκος με ψάρι

Όπως το διαβάζεις! Τάκος γίνεται και με ψάρι, όχι μόνο με κρέας. Απλά βράσε ψαράκι, βγάλε τα κόκκαλα και κόψε το σε μικρά κομμάτια. Ανακάτεψε με μπαχαρικά, βάλε το μέσα σε πιτούλα τάκος, πρόσθεσε μαρουλάκι, ρίξε σαλτούλα ντομάτας και ίσως και τυράκι κι απόλαυσε!

4. Κάνε το με σάλτσα

Η σάλτσα μπορεί να αναδείξει γευστικά οποιοδήποτε ψάρι. Είτε επιλέξεις κάποια κλασική μεσογεαική σαλτσούλα με ντομάτα, είτε μια πιο καλοκαιρινή κι εξωτική με μάνγκο, ανανά κι εσπεριδοειδή, η σάλτσα μπορεί να σε κάνει να φας ψαράκι και να σ΄αρέσει. Δοκίμασέ το!

Εμείς σου προτείνουμε μερικές ιδέες:

Ψάρι με σάλτσα πικάντικη

Λαβράκι με σάλτσα κόκκινου κρασιού

Καλοκαιρινή δροσερή σάλτσα για ψάρια

Σαρδέλες με κουρκούτι και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

Τόνος ψητός με σάλτσα πιπεριάς και ντομάτας

Μπακαλιάρος ποσέ με λευκή σος

Καλαμαράκια γεμιστά με κόκκινη σάλτσα

Γαρίδες με σάλτσα ισπανική

Φιλέτο τόνου με σάλτσα κρασιού και λευκά φασόλια

Γαρίδες με αρωματικά και σάλτσα σκόρδου

5. Κανε το ψητό στη σχάρα

Όπως και στο κρέας έτσι και στην περίπτωση του ψαριού η σχάρα δίνει ένα αποτέλεσμα πιο καπνιστό, διαφορετικό από αυτό του φούρνου. Δοκίμασέ το κι ίσως έτσι σου αρέσει.

Προσοχή: Η σχάρα θέλει οπωσδήποτε φρέσκο ψάρι. Tο ψήσιμο αναδεικνύει τη μυρωδιά της θάλασσας αλλά είναι αμείλικτο με το μπαγιάτικο ψαράκι όπου απελευθερώνονται δυσάρεστες οσμές.

6. Φτιάξε το αλά βρετανικά fish n chips

Δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να φας ψάρι, είναι όμως από τους πιο απολαυστικούς, αρκεί να φας με φειδώ. Τηγανιτό παναρισμένο ψάρι με τηγανητές πατάτες. Σκέτη κόλαση!