Miyabi: Πάρε γεύση από Ιαπωνία

12.06.2015
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Στο σούσι σε έχουμε κάνει εξπέρ, δίνοντάς σου συνταγές κι αποκαλύπτοντας όλες τις τεχνικές και τα μυστικά του. Το αυθεντικό γιαπωνέζικο σούσι από τους επαγγελματίες βέβαια έχει άλλη χάρη. Αυτό δοκιμάσαμε κι εμείς στο Miyabi, το νέο γιαπωνέζικο στέκι της Γλυφάδας και σου μεταφέρουμε τις εντυπωσεις μας.

Miyabi σημαίνει κομψότητα με νοσταλγικές νότες κι αυτή είναι και η πρώτη εντύπωση που δίνει τόσο χώρος του μαγαζού όσο και τα πιάτα του, όλα λιτά αλλά προσεγμένα. Με το που μπαίνει κανείς στο μαγαζί την εντύπωση κλέβουν τα ράφια με τις γιαπωνέζικες μποτίλιες σάκε, σωστή πανδαισία χρωμάτων που σου φτιάχνει τη διάθεση και σου θυμίζει πως σε αυτό το μαγαζί ήρθες για να φας σούσι!

Ποιά η ιδιαιτερότητα του μαγαζιού που το κάνει να ξεχωρίζει; Η γνώση του αντικειμένου, το μεράκι και τα μυστικά της γιαπωνέζικης κουζίνας εκ των έσω. Οι δύο ιδιοκτήτες, ο Ελληνο-Ιάπωνας Kazuaki Shitamori, χρόνια στον τομέα των προμηθειών ασιατικών εστιατορίων στην Ελλάδα και ο Ιάπωνας sushi-chef, Masahide Isomoto εγγυώνται γεύση και ποιότητα!

Ας αφήσουμε όμως τις θεωρίες να περάσουμε - πού αλλού - στο φαγητό! Από εμφάνιση; Σκίζει! Το βεβαιώνουν κι οι φωτογραφίες. Από γεύση; Ταξιδεύει γευστικά ακόμη και τους πιο δύσπιστους.

Όλα τα πιάτα του Miyabi είναι κρύα, τα περισσότερα με άρωμα θάλασσας κι ελαφριά. όπως προστάζει η γιαπωνέζικη κουζίνα, με πινελιές γκουρμέ όπως για παράδειγμα το λαδάκι τρούφας, το σουσάμι και απολαυστικές σος όπως η Γιούζου - Πόνζου που δίνουν άλλη διάσταση ακόμη και στα πιο απλά υλικά. Τόνος, σολομός, μαγιάτικο κι όχι μόνο μεταμορφώνονται γκουρμέ γαργαλιστικές για τον ουρανίσκο απολάυσεις.

Στην επόμενη σελίδα: To μενού που δοκιμάσαμε, χρήσιμες πληροφορίες & πολλές φωτογραφίες!

To μενού που δοκιμάσαμε

(Και προτείνουμε ανεπιφύλακτα)

Η βραδιά μας ξεκίνησε με φασόλια σόγιας βρασμένα στον ατμό κι αλατισμένα.Από τα πιο κλασικά ορεκτικά. Οτιδήποτε παραπάνω θα χαλούσε αυτό το γευστικό ορεκτικό στο όποιο δε μπορούν ν΄αντισταθούν ούτε ορκισμένοι κρεατοφάγοι.

Στο τραπέζι έρχεται το σάκε, το γνωστό ιαπωνικό ποτό από ρύζι. Το δοκιμάσαμε ευθύς και η ετυμηγορία βγήκε δίχως σκέψη: από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει, με όση αψάδα χρειάζεται, τόση ώστε να πίνεται ευχάριστα και δροσερό, να καθαρίζει τη γεύση μετά από κάθε πιάτο.

Τόνος ελαφρώς περασμένος στο φλόγιστρο με λάδι τρούφας και σησαμέλαιο το δεύτερο πιάτο. Κλασικός πετυχημένος συνδιασμός με την καρδιά του φιλέτου. Ευχάριστο & γλυκοφάγωτο με αρμονικό συνδιασμό γεύσεων.

Σολομός ρόκα - miso έρχεται στο τραπέζι με στήσιμο που εντυπωσιάζει τόσο που λυπάσαι να το φας. Οι πρώτοι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην απόλαυση με την πρώτη μπουκιά! Η σος εκπληκτική κι η ρόκα με το καρύκευμα miso δένουν τόσο αρμονικά, δίνοντας μια γεύση αλμυρή μεν με μια γλυκιά πικράδα.

Μαγιάτικο Ταρτάρ με αβοκάντο και σάλτσα Γιούζου Πόνζου για τη συνέχεια και τα λόγια είναι περιττά για να περιγράψει κανείς αυτό το πιάτο. Η σάλτσα δένει απίστευτα με το μαγιάτικο και το αβοκάντο. Το πιάτο αυτό απλά μας ενθουσίασε.

Από ένα γιαπωνέζικο δείπνο δε θα μπορούσε να λείπει ο βασιλιάς του σούσι: τα κλασικά ρολάκια σούσι, τα χορταστικά, όσο και τα μοντέρνα, τα inside out, αυτά που όπως μάθαμε πρωτοδημιουργήθηκαν στην Αμερική για να γίνουν πιο ελκυστικά στο Δυτικό πολιτισμό. Το κλασικό σούσι θέλει το νόρι ( το γνωστό φύκι του σούσι) να περικλείει τη γέμιση ενώ όπως μάθαμε ένα μικρό κομματάκι ομελέτας στη μέση κάνει όλη τη διαφορά κι είναι αυτό που ελληνιστί θα ονομάζαμε... γλυκάδι!

Η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς ήταν το επιδόρπιο! Παγωτό με πράσινο τσάι και παγωτό με μαύρο σουσάμι. Αν δεν τα έχει κανείς δοκιμάσει επιβάλλεται να το κάνει. Το πρώτο γλυκό αλλά δροσερό, αφήνει μια αίσθηση αψάδας στη γλώσσα ενώ το δεύτερο αν και ασυνήθιστο στην όψη κυρίως λόγω χρώματος είναι απλά εκπληκτικό. Δεν είναι τυχαίο τελικά που κάνει θραύση στην Ιαπωνία αλλά και σε όλα τα γκιουρμέ εστιατόρια.

Το δείπνο μας έκλεισε ευχάριστα με ένα νοστιμότατο λικεράκι yuzu cello, που θυμίζει έντονα λεμοντσέλο αλλά κι ένα δωράκι για το τέλος. Δε θα μπορούσαμε να σε αφήνουμε χωρίς καινούρια γνώση. Ρωτήσαμε λοιπόν και μάθαμε.

Ήξερες ότι:

  • sasimi σημαίνει όμορφη πόλη;
  • nigiri σημαίνει πλάθω;
  • maki σημαίνει τυλίγω;

Και μη ξεχνάς:

Το σούσι συνοδεύεται με...

Σούσι μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι! Μάθε την τεχνική

Info:

Miyabi Sushi Dining Lounge

Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα
Τηλέφωνο κρατήσεων 2108944845