Μπριάμ κλασικό & καλοκαιρινό

24.06.2015

Υλικά για 6 άτομα

—2 μελιτζάνες φλάσκες

—2 κολοκύθια

—3 πατάτες μεγάλες

—4 ντομάτες ώριμες

—1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

—3 σκελίδες σκόρδο

—2 κουτ. σούπας δυόσμο

—2 κουτ. σούπας βασιλικό

—2 κουτ. σούπας μαϊντανό

—1 φλιτζάνι νερό

—αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C σε αέρα και αντιστάσεις. Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους.

Tα τοποθετούμε σε πυρέξ και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Aνακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και ψήνουμε το μπριάμ για 20 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Το βγάζουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε το νερό, πασπαλίζουμε με όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και ψήνουμε χωρίς το αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 30-40 λεπτά ακόμα.

Tο μπριάμ θα πρέπει να έχει μείνει με το λαδάκι του, χωρίς πολλά ζουμιά.

Tip
Λίγο πριν τελειώσει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φέτα ή κρητική ξυνομυζήθρα. Η καταγωγή του ονόματος είναι τουρκική και υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές στις χώρες της Μεσογείου.