Γρανίτα λεμόνι αλά Pandespani (με ή χωρίς αλκοόλ)

19.06.2015
Το καλοκαιράκι θέλει γρανίτα και λεμονάδα ή ακόμη καλύτερα γρανίτα λεμόνι! Μια ωραία συνταγή για γρανίτα λεμόνι μας δίνει το Pandespani.

Όπως όλα, έτσι και η γρανίτα λεμόνι έχει την ιστορία της. Μπορεί τώρα νάχει ήλιο, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι οι μήνες που ο ουρανός μας κρατάει μούτρα. Δεν ξέρω αν είμαι η μόνη που κάτι Κυριακές όταν ο καιρός είναι μουντός, σκέφτομαι το διάβασμα, ότι άλλη μια εβδομάδα δυστυχώς ξεκινάει… και μου λείπει ο χρόνος, ο χρόνος ΜΟΥ… Κάτι τέτοιες στιγμές λοιπόν, όλο σκέψεις ‘δύσκολες’ είναι που έχω ανάγκη από κάτι γλυκό… κάτι απλό, γρήγορο, εύκολο και οπωσδήποτε νόστιμο!

1ο βήμα: ανοίγω το βιβλίο, πάω με ταχύτητα φωτός στα γλυκά που τα έχουν καταχωνιάσει σε ένα κεφαλαιάκι στο τέλος, λες και είναι το πιο ασήμαντο κομμάτι του γεύματος … ΛΑΘΟΣ! Είναι από τα σημαντικότερα πιάτα. Το επιδόρπιο είναι ο λόγος που θα κάτσεις στο τραπέζι και θα ακούς τις απόψεις όλων για το καθετί και θα έρθει κι εκείνη η στιγμή, σε όλους μας γνωστή, που θα αρχίσουν οι διαφωνίες πάνω σε πολιτικά θέματα, πάντα! Δεν υπάρχει φορά που να μην γίνεται αυτό, εεε και ο καθένας εκεί βγάζει το άχτι του, τα αίματα ανάβουν, τα μάτια γυαλίζουν και αν είναι και κανένας από αυτούς που παίρνουν πολύ ζεστά τέτοια θέματα διαφωνίας και αντιπαράθεσης, η ένταση κορυφώνεται. Ακόμα, θα μου κάνουν αυτές τις κλισέ ερωτήσεις του τύπου “πως πάει το σχολείο”, “αν μου αρέσει (?!?)”, και διάφορα σχετικά και άσχετα που εννοούν ευθέως πως όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το σχολείο -έτσι είναι, αλλά το σχόλιο παρεμένει περιττό.

Παρολ’ αυτά, για να επανέλθω στο επιδόρπιο, το σωστό θα ήταν η σειρά με την οποία σερβίρονται τα πιάτα, ορεκτικό-κυρίως-επιδόρπιο, να είναι αντίθετη: δηλαδή, να ξεκινάμε με το γλυκό και να ακολουθούν τα υπόλοιπα, μιας και η ζάχαρη ανεβάζει γρήγορα το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και μας κάνει να πεινάμε, άρα θα απολαμβάναμε περισσότερο το γεύμα. Εεε… κι αν είναι, ας σερβίρουμε και δεύτερο επιδόρπιο στο τέλος!

2ο βήμα: ψάχνω τον τίτλο και την εικόνα που θα με κερδίσει και μετά τσεκάρω ότι έχω τα απαραίτητα υλικά

Μια τέτοια Κυριακή ήθελα παγωτό. Μέσα στο κρύο, όχι όπως τώρα, εγώ ήθελα παγωτό, τι να κάνουμε! Αλλά ούτε όλα τα υλικά είχα ούτε ήθελα να περιμένω 100 ώρες, έτσι οδηγήθηκα στην πιο απλή συνταγή της γρανίτας, ψάχνοντας και τροποποιώντας μέχρι να είναι σωστή σε λεμονάτη γεύση και αρωματική. Βγαίνει πολύ ωραία… μικρά παγωμένα κρυσταλλάκια με δροσερή γεύση λεμονιού και δυνατό άρωμα.
Αυτά που έχετε να κάνετε παίρνουν ελάχιστο χρόνο απλώς έχει λίγο περίμενε για να παγώσει.

Η συγκεκριμένη γρανίτα λεμόνι είναι από τις πιο λάιτ. Την απολαμβάνεις χωρίς ενοχές. Μπορείτε να παραλείψετε το ρούμι ή να το αντικαταστήσετε με βότκα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε επίσης να κάνετε γρανίτα πορτοκάλι, λάιμ, μανταρίνι ή όποιο άλλο φρούτο σας αρέσει. Ρυθμίστε τη ζάχαρη ανάλογα με τα γούστα σας -σίγουρα πάντως, βάλτε λιγότερη στα γλυκά φρούτα.

Γρανίτα λεμόνι με αλκοόλ ή χωρίς: Η συνταγή

Γρανίτα λεμόνι με αλκοόλ ή χωρίς

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά συν ο χρόνος στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να βάλετε το μείγμα στις ειδικές θήκες με ξυλάκια για να παγώσει -σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα το ξαναχτυπήσετε. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 8 άτομα)
5-6 μεγάλα λεμόνια, τον χυμό και το ξύσμα από τα 4
1 lt νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λευκό ρούμι
μερικά σπιρτόξυλα φλούδας λεμονιού ή λεπτές φέτες για το σερβίρισμα
έξτρα βότκα ή ρούμι (προαιρετικά)

Ετοιμάζετε το μείγμα για την γρανίτα λεμόνι: Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και μέτρια φωτιά ρίχνετε το νερό και την ζάχαρη, ανακατεύετε να διαλυθεί και να φτάσει το υγρό σε σημείο βρασμού, οπότε σβήνετε το μάτι και την τοποθετείτε σε δροσερό μέρος μέχρι να είναι χλιαρή ή κρύα.
Στο κρύο μείγμα ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ρούμι και ανακατεύετε. Το αδειάζετε σε ειδικό σκεύος για ψύξη (στη συνταγή χρησιμοποιήθηκε πυρίμαχο ταψί) και το βάζετε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να παγώσει εντελώς. Ελέγχετε το πάγωμα, πιέζοντας ελαφρά στο κέντρο του για να είστε σίγουροι ότι δεν είναι απλώς επιφανειακό.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε πλαστικό τάπερ, βεβαιωθείτε πως έχει το σηματάκι με τις χιονονιφάδες -τα απλά πλαστικά μεταφέρουν τοξικές ουσίες στο περιεχόμενο. Γι’ αυτή τη δουλειά κάνουν και τα ανθεκτικά στις θερμοκρασίες γυάλινα μπολ με καπάκι.

Χρησιμοποιήστε ένα μεγαλύτερης βάσης σκεύος ανοικτό που να χωράει αυτό της γρανίτας και μισογεμίστε το με ζεστό νερό. Ακπουμπήστε πάνω του το πρώτο (σκεύος) με το μείγμα της γρανίτας για 3-4 δευτερόλεπτα και αναποδογυρίστε το σε επιφάνεια κοπής. Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια και χτυπήστε τα στο μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να έχετε τα μικρά παγωμένα κρυσταλλάκια της γρανίτας. Αδειάστε τα στο αρχικό σκεύος, σκεπάστε και ξαναβάλτε στην κατάψυξη.

Σερβίρισμα: Αφήστε το μείγμα μερικά λεπτά εκτός κατάψυξης πριν σερβίρετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτάλι ή το εργαλείο για τις μπάλες παγωτού. Προσθέστε πάνω στην γρανίτα λεμόνι λεπτοκομμένη φλούδα (julienne) ή/και φέτες λεμονιού. Αν την βάλετε σε μπολ, μπορείτε να την ενισχύσετε με αλκοόλ, ρίχνοντας 1/2 -1 σφηνάκι βότκα ή ρούμι γύρω σε κάθε μπάλα.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.