Καλαμαράκια γεμιστά στην κατσαρόλα

16.08.2015
Τρεις διαφορετικές συνταγές για ένα φαγητό που μυρίζει καλοκαίρι, ιδανικό πιάτο για παρέες μετά την παραλία, για κεφάτες βραδιές στην εξοχή ή και για κυριακάτικα «σουαρέ» στη βεράντα

Υλικά για 4 άτομα

  • 12 καλαμαράκια μέτρια ολόκληρα, καθαρισμένα

Για τη γέμιση

  • 1/2 φλιτζάνι γαλέτα, 12 γαρίδες καθαρισμένες, 1 κουτ. σούπας μαϊντανό,
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κουτ. σούπας φινόκιο, αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο,
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα,
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ, 1 φλιτζάνι κρασί λευκό, 12 φύλλα βασιλικό φρέσκο,
  • 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης ψιλοκομμένα σε μπολ και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με κουτάλι τα καλαμαράκια και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο για τη σάλτσα και προσθέτουμε το σκόρδο. Το σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μπούκοβο, τη ζάχαρη και τις ντομάτες κι αλατοπιπερώνουμε καλά. Μόλις πάρει βράση, μεταφέρουμε στην κατσαρόλα τα καλαμαράκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου. Βάζουμε τον βασιλικό στην κατσαρόλα και βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.