Απίστευτο! 5 διάσημες τροφές δε θα υπάρχουν στο μέλλον

31.08.2015
Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή επηρεάζει το παγκόσμιο οικοσύστημα και μαζί με αυτό και τις τροφές μας, σε σημείο που κάποιες από αυτές - όπως όλα δείχνουν - πρόκειται να... εξαφανιστούν στο απώτερο μέλλον. Αν λοιπόν πιστέυεις πως δε θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς πατάτες κι άλλες διάσημες και νόστιμες τροφές να νιώθεις τυχερή που γεννήθηκες πριν αυτές εξαντληθούν και καταστούν πανάκριβες κι απλησίαστες για το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τους εμπερογνόμωνες κλιματικής αλλαγής του πανεπιστημίου του Ιλινόις πέντε αγαπημένα δημοφιλή τρόφιμα απειλούνται με εξαφάνιση.

Ποιά είναι αυτά; Μάθε το!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Καφές

Λατρεύεις τον καφέ και ειδικά την ποικιλία Αράμπικα; Άσχημα τα νέα για τις επόμενες γενιές. Αν δε ληφθούν μέτρα η ανθρωπότητα θα υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη συρρίκνωση της παραγωγής καφέ αμά τον κόσμο. Τα δέντρα του καφέ χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες για ν΄αναπτυχθούν και οι μεταβολή του κλίματος θα σημάνει μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα το καφεδάκι να γίνει απόλαυση για λίγους και πλουσίους.

Πατάτες

Χτύπημα από τη μεταβολή της θερμοκρασίας μπορεί να δεχτεί και η αγαπημένη όλων πατάτα, αναμφισβήτητα από τις αμυλούχες τροφές που δύσκολα κάποιος αγνοεί. Ακόμη κι αν τα τσιπς σε αφήνουν αδιάφορη, ο πουρές ή η ψητή πατάτα ίσως να σου κλείνουν πονηρά το μάτι. Άσχημα λοιπόν τα νέα για το μέλλον αν δε λάβουμε τα μέρα μας.

Μήλα

"Μήλο μου κόκκινο, ρόιδο βαμμένο..." Ποιός θα έλεγε πως τα μηλαράκια μπορεί να γίνουν εκτός από ανάρπαστα και πανάκριβα; Επειδή τα μήλα χρειάζονται μια περίοδο εαρινοποίησης - που αναφέρεται στην επίδραση των μέτρια χαμηλών θερμοκρασιών (0-10οC) πάνω στην ικανότητα των φυτών να ανθίσουν- η κλιματική αλλαγή θα μειώσει δραματικά την παραγωγή τους. Όπως μάλιστα έχουν δείξει μελέτες η ποιότητα των μήλων έχει επηρεαστεί σοβαρά τα τελευταία 40 χρόνια.

Σιτάρι

Ψωμί, ζυμαρικά και η πλειονότητα των λιχουδιών αλμυρών και γλυκών που καταναλώνουμε στην καθημερινότά μας έχουν ως βάση το σιτάρι. Ήδη σύμφωνα με τους ειδικούς οι κλιματικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τα τελευταία 50 χρόνια που μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερο την κατιούσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσες αναμένεται μείωση ύψους 25% μέχρι το 2050.

Ρύζι

Οι μεγάλες καλλιέργειες ρυζιού θα πληγούν κι αυτές σοβαρά από ενδεχόμενη κλιματική αλλαγή το μέλλον. Τη μεγαλύτερη ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει η άνοδος της θερμοκρασίας τις νυχτερινές ώρες αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα οδηγούσε σε πλημμύρα των ορυζώνων καταστρέφοντας ουσιαστικά τις φυτείες για πάντα!