Κέικ δυόσμου ή μεντας αλά Pandespani

11.09.2015
Δεν πρόκειται για το κανονικό σας κέικ, ξανθό ή σοκολατένιο. Το κέικ δυόσμου έχει δυο δικά του χαρακτηριστικά: το πικάντικο άρωμα του μικροκάμωτου φυτού και την αίσθηση δροσιάς που μόνο η οικογένεια της μέντας αποπνέει. Το γευστικό τουίστ στη ζαχαρένια γλύκα του, το κάνει τέλειο για πρωινό καφέ κι η μυρωδάτη φρεσκάδα το προβιβάζει σ΄ αναπάντεχο ταίρι του τσαγιού. Κάθε δαγκωματιά εκπλήσσει με υπολογισμένη ένταση και καταλήγεις από μια κλεφτή μπουκιά να φας διπλή φέτα.

Πιο λεπτό άρωμα και στρογγυλεμένη γεύση έχει το κέικ δυόσμου· πιο έντονο, με μεγαλύτερη την αίσθηση φρεσκάδας (συγκριτικά) το κέικ μέντας, -όχι, δεν μιλάμε για τσίχλες ούτε για οδοντόκρεμες. Αν μάλιστα στο τελευταίο προσθέσετε ένα-δυο σφηνάκια bourbon, θα έχετε κυριολεκτικά ένα γλυκό κέικ mint julep. Η όρεξη και η επιλογή δική σας.

Λίγα αρωματικά έχουν εξαπλωθεί τόσο στην κουζίνα όσο ο πολύφερνος δυόσμος (ή ηδύοσμος). Καίτοι ξεχωριστός, συντάσσεται καλόβολα με φρούτα, λαχανικά (πράσινα και ρίζες) και κρέατα (δείτε κλασικά το αρνάκι του δυτικού κόσμου), χωράει στην συγγενή παρέα του κόλιανδρου, του βασιλικού και του φασκόμηλου και δεν πτοείται δίπλα σε μπαχαρικά όπως το τζίντζερ ή το κάρδαμο. Η μέντα απ’ την άλλη, λιγότερο ήπια και κάπως γλυκιά, μεταφέρει λόγω της μενθόλης αμεσότερα την αίσθηση του δροσερού, πράγμα που την αναδεικνύει σε συστατικό πολλών σαλτσών και συνοδευτικών. Αγαπάει δε ιδιαιτέρως τα κοκτέιλ , που με τη σειρά τους πίνονται ευχάριστα όταν συνοδεύουν πικάντικα και καυτερά φαγητά.
Η μενθόλη που περιέχει είναι η χημική ουσία που φλερτάρει με τους ευαίσθητους υποδοχείς του κρύου που βρίσκονται στις νευρικές απολήξεις των κυττάρων και ξεγελάει τελικά τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, όταν φτάνει στο στόμα, το μυαλό την πατάει, νομίζοντας πως ξαφνικά η θερμοκρασία στο ορμητήριο της γεύσης πέφτει κι επικρατεί δροσιά.

Δυόσμος και μέντα είναι υλικά πολλών αλμυρών πιάτων σε κουζίνες της Μεσογείου και Ανατολής. Η φουριόζικη σπιρτάδα τους ξεπετάει απόκεφτεδάκια και τυροπιτάκια μέχρι κάρι, ταμπούλε και σαλάτες. Εξαιρετική σχέση ωστόσο διατηρεί η οικογένεια και με το γλυκό στοιχείο. Η μέντα δε ως πιο επιθετική αντέχει την κυριαρχία της ζάχαρης και συμπληρώνει με αυτοπεποίθηση την σοκολάτα –θυμηθείτε και τα after eight-, ακόμη και την άσπρη.

Το κέικ δυόσμου και το κέικ μέντας βρίσκονται πολύ κοντά γευστικά. Μόνον συγκριτικά εντοπίζεται η διαφορά, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε όποια απ΄ τις δύο ποικιλίες διαθέτετε στη γλάστρα ή στον κήπο. Έχετε απλώς υπόψη πως τα φύλλα τους, όταν ψιλοκόβονται σύντομα μαυρίζουν, γι’ αυτό κάντε αυτή τη δουλειά την τελευταία στιγμή.

Και τα δύο κέικ σερβίρονται ωραιότατα με φρούτα (κομμένα σε κομμάτια). Για έξτρα γλύκα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη συνοδεία κρέμας. Στη συνταγή χρησιμοποιήθηκε μισή δόση πλούσιας κρέμας μασκαρπόνε με επιπλέον προσθήκη δυόσμου/μέντας στο τέλος του χτυπήματος.

Κέικ δυόσμου, κέικ μέντας & κέικ mint julep

Προετοιμασία: 20-30 λεπτά περίπου συν το ψήσιμο. Θα χρειαστείτε φόρμα διαμ. 23-25 εκατ. ή ανάλογου μεγέθους επιμήκη. Κρατήστε τα κλωναράκια δυόσμου ή μέντας σε ποτήρι με νερό και ψιλοκόψτε τα την τελευταία στιγμή. Μέτριας δυσκολίας συντογή κυρίως λόγω της σύνθεσης με την μαρένγκα.

Υλικά:
200 γρ. ζάχαρη και 1 κ.σ.
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
3 μεγάλα αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τα ασπράδια
150 γρ. βούτυρο πολύ μαλακό, σχεδόν λιωμένο και έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
200 ml γάλα
20 γρ. δυόσμο ή μέντα πολύ ψιλοκομμένα
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ψιλοκομμένα ή κουκουνάρι ή φυστίκια Αιγίνης (2-3 στροφές στο μούλτι, όχι να λιώσουν)
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
1-2 κ.σ. αλεύρι κανονικό για το πασπάλισμα της φόρμας

Για το κέικ mint julep προσθέστε: 1-1.5 σφηνάκι bourbon (ή άλλο ουίσκι)

για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ή 1/2 κρέμα μασκαρπόνε με δυόσμο ή μέντα (προαιρετικά) -δείτε τη συνταγή εδώ και προσθέστε κατά βούληση τα αρωματικά
μερικά φρεσκοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C. Αλείψτε μια φόρμα διαμ. 23-25 εκατ.με βούτυρο και πασπαλίστε την (με σουρωτήρι) με το κανονικό αλεύρι. Ψιλοκόψτε τον δυόσμο. Αν χρησιμοποιήσετε το μούλτι, βάλτε μόνον τον μισό, αφήνοντας τον υπόλοιπο κομμένο στο χέρι, ώστε στο τέλος να φαίνεται.

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Με το μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη (200 γρ.) σε δυνατή ταχύτητα (3-4 λεπτά). Προσθέστε τους κρόκους έναν-έναν, τον δυόσμο ή την μέντα, το ξύσμα και όποιον ξηρό καρπό αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε και συνεχίστε μέχρι να ενωθούν (2-3 λεπτά). Κατεβάστε την ταχύτητα (ή χρησιμοποιήστε το σύρμα στο χέρι) προσθέστε το γάλα και τελευταίο το αλεύρι. Σταματήστε μόλις ενωθούν (2 λεπτά περίπου).

Χτυπήστε χωριστά (άλλο μπολ) τα ασπράδια με την πρέζα αλάτι σε μαλακή μαρένγκα (να στέκονται σχεδόν αλλά να μην έχουν υγρά). Προσθέστε την 1 κ.σ. ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι η μαρένγκα να είναι σφιχτή (στέκεται πλήρως).

Προσθέστε στο μίγμα πρώτα το 1/3 της μαρένγκας και μετά το υπόλοιπο, διπλώνοντάς την με μεγάλες μαλακές κινήσεις που φτάνουν μέχρι την βάση του μπολ. Μην την ζαλίσετε ώστε να κρατήσει τον όγκο της και το κέικ να γίνει αφράτο.

Μεταφέρετε το μίγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και με κουτάλι ή σπάτουλα ισιώνετε την επιφάνεια.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο περί τα 50-55 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο). Στα 45-50 λεπτά κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας: αν βγαίνει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Αφήστε να κρυώσει λίγο, αναποδογυρίστε σε πιατέλα και αφήστε να κρυώσει εντελώς.

Σερβίρισμα: Πασπαλίστε με άχνη ή καλύψτε με ίδιου αρώματος κρέμα μασκαρπόνε. Βάλτε πάνω στο κέικ δυόσμου μερικά φρεσκοκομμένα φυλλαράκια απ’ τη γλάστρα και αν σας αρέσει, δίπλα του φρούτα εποχής ή/και παγωτό.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ,