Κουραμπιέδες γεμιστοί με χουρμάδες

07.12.2015
Ζεσταίνουμε το κονιάκ και μουλιάζουμε τους χουρμάδες. Ξεκινάμε τη ζύμη αλέθοντας την αμυγδαλόψιχα στον πολυκόφτη. Λιώνουμε το βούτυρο -χωρίς να κάψει- στα μικροκύματα ή σε κατσαρολάκι.

Υλικά για 30 κομμάτια περίπου

  • 1½ ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • άχνη για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση

  • 30 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1 ποτηράκι κονιάκ

Eκτέλεση
Ζεσταίνουμε το κονιάκ και μουλιάζουμε τους χουρμάδες. Ξεκινάμε τη ζύμη αλέθοντας την αμυγδαλόψιχα στον πολυκόφτη. Λιώνουμε το βούτυρο -χωρίς να κάψει- στα μικροκύματα ή σε κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, γι' αυτό αρχικά κρατάμε λίγο από το αλεύρι και συμπληρώνουμε αν δούμε ότι κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, τα ανοίγουμε πιέζοντάς τα στην παλάμη μας και κλείνουμε μέσα από έναν χουρμά. Δουλεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί ο χουρμάς και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά περίπου. Οταν δημιουργηθούν ρωγμές στην επιφάνειά τους, σημαίνει ότι είναι έτοιμοι (Προσοχή! Μην τους αφήσετε να πάρουν χρώμα). Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τους πασπαλίσουμε με άχνη.