Γαλοπούλα γεμιστή

21.12.2015

Υλικά για 6-8 άτομα

1 γαλοπούλα (3½-4 κιλών)

4 κουτ. σούπας βούτυρο

½ κιλό κιμά

200 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

3/4 φλιτζανιού κονιάκ

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

μερικά κάστανα ψημένα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φακελάκι κουκουνάρι

4-5 δαμάσκηνα ή βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα

2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

2 λεμόνια

λίγο βούτυρο ή λάδι

2 κουτ. γλυκού μουστάρδα

μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Σοτάρουμε σε φαρδύ τηγάνι το βούτυρο με τον κιμά, τα συκωτάκια πουλιών, το κρεμμύδι και το μείγμα μπαχαρικών σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και την τρίβουμε εσωτερικά και εξωτερικά με μισό λεμόνι. Γεμίζουμε την κοιλιά της με όση γέμιση χωράει και ράβουμε την άκρη με βελόνα και βαμβακερή κλωστή. Τοποθετούμε σε ταψί, χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι, τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα και το λεμόνι, και την περιχύνουμε. Καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 3 ώρες. (Υπολογίζουμε για κάθε κιλό γαλοπούλας 1 ώρα ψήσιμο περίπου.) Την τελευταία ώρα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές, περιχύνοντας συχνά τη γαλοπούλα με το ζουμί της. Οταν ροδίσει καλά, τη βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε λίγο προτού την κόψουμε.

Συνταγές από το Cook Book