Xουρμάδες & δαμάσκηνα με μπέικον τραγανό αλά Pandespani

16.01.2016
Τα δαμάσκηνα με μπέικον γέμιζαν πάντα μια ή και δυό μεγάλες πιατέλες, και είχαν την πρωτοκαθεδρία στα καλέσματα στο σπίτι της Στέφης, πριν το Thanksgiving. Τα έφτιαχνε καταπληκτικά η Mrs. Mary, μητέρα της και ‘εθνική μαμά’ όλης της παρέας των 28ρηδων (και βγάλε) τότε φίλων και γνωστών, που τα κατασπάραζαν, τιμώντας τα με όρεξη αντιστρόφως ανάλογη των χρόνων τους. Κανένας δεν ήταν πεινασμένος -από κάθε άποψη· όμως, ο συνδυασμός του τραγανού, αλμυρού περιτυλίγματος από μπέικον, με το γλυκό περιεχόμενο του αποξηραμένου φρούτου ήταν η ταιριαστή κόλαση με τη σκέτη βότκα και το ουίσκι, σε εποχές που το αλκοόλ έρεε εξίσου στα ποτήρια και στις φλέβες -συχνά, αντί για αίμα.

Η Mrs. Mary ήταν Αμερικανίδα στην καταγωγή και ο πιο γενναίος και δυνατός άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ· μαγείρευε εξαιρετικά και μας κακομάθαινε στα πάρτυ, με πλουσιοπάροχες λιχουδιές, που γέμιζαν το χώρο τόσο διακριτικά και έξυπνα, που η νεανική, βιαστική κρίση δεν προλάβαινε ούτε είχε λόγο να απορρίψει. Το σημαντικότερο όμως χάρισμα αυτής της μοναδικής γυναίκας, δεν εντοπιζόταν ούτε στα ωραιότατα φαγητά της ούτε στα φοβερά γλυκά, που έκαναν -έτσι κι αλλιώς- γευστικό, οποιοδήποτε πέρασμα απ’ το σπίτι της, είτε σε ώρα καφέ είτε αργότερα, για κατάληξη σε χαλαρό γεύμα. Πάνω απ’ αυτά βρισκόταν η θετική της διάθεση, το ατέλειωτο, πηγαίο χιούμορ της και η θέληση να αντιπαραθέτει την αισιοδοξία και την χαρά που δίνουν οι άνθρωποι και τα απλά πράγματα, απέναντι στις μεγαλύτερες δυσκολίες της ζωής. Και έτσι, να τις ξεπερνάει και να γίνεται πρότυπο. Υπήρξε ο άνθρωπος-παράδειγμα για το ‘πως να μην το βάζεις κάτω’, ‘πως να ξανασηκώνεσαι όταν πέφτεις’, ‘πως να εστιάζεις στα πραγματικά σημαντικά και να λυγίζεις μεν, αλλά να μην σπάζεις’. Η Mrs. Mary ήταν μια ευφυής μητέρα, με συναισθηματική νοημοσύνη εμφανή· με ευγένεια ψυχής, καλλιέργεια και ελεύθερη σκέψη που δεν προσέκρουε σε σύνορα και ανούσιες ετικέτες· με φιλοσοφία ζωής, που έβλεπε πάνω από τα μικρά καθημερινά και τα μίζερα· με την ικανότητα να στηρίζει τους νέους με αγάπη, γέλιο μέχρι τελικής πτώσεως και αυτονόητη υπευθυνότητα, χωρίς να γίνεται η ίδια εξαρτησιογόνο δεκανίκι. Ήταν εντέλει η μητέρα, που οι περισσότεροι φίλοι της φίλης μου της Στέφης, κι εγώ μαζί, θα θέλαμε να έχουμε· και σ’ ένα (μεγάλο) βαθμό υπήρξαμε τυχεροί, γιατί λόγω ξώφαλτσης ψυχικής συγγένειας και φιλικής συγγυρίας, βρέθηκε εκείνη σε μια θέση μέντορα· κι απ’ τον τρίπτυχο συνδυασμό ‘χιούμορ, αυτοσαρκασμός και συνεπής στάση ζωής’, οι βάσεις για τα πιο χρήσιμα αργότερα μαθήματα, μπήκαν τότε.

Τα δαμάσκηνα με μπέικον μου την θυμίζουν πάντα στην κουζίνα, κι ας μετρούν κάμποσα πλέον τα χρόνια που έφυγε, πολεμώντας μέχρι το τέλος την ατυχή σχέση της με την υγεία. Γι’ αυτό και η αφιερωμένη συνταγή. Είμαι σίγουρη πως θα χαιρόταν ιδιαίτερα και θα γελούσε με την ψυχή της για την νυν φανατική μου ενασχόληση με τα υλικά, τις τεχνικές, τις γεύσεις και τις διασκευές, αν από κάπου έβλεπε το pandespani. Θα ενέκρινε βεβαίως και θα ευχαριστιόταν το γευστικό παιχνίδι και το μοίρασμα που γίνεται.

Ξερά φρούτα: χουρμάδες, βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα και μπέικον

Όλα τα σαρκώδη αποξηραμένα φρούτα ταιριάζουν στο μπέικον: χουρμάδες (διαλέξτε τους χύμα ζουμερούς μεντζούλ, με κουκούτσι -έχουν περισσότερη σάρκα και πολύ πιο πλούσια γεύση από τους υπόλοιπους), δαμάσκηνα, βερίκοκα ακόμη και τα σύκα. Επιλέξτε λεπτοκομμένο σχετικά, χοιρινό μπέικον, απλό ή καπνιστό, με εμφανώς καλή (ισορροπημένη) κατανομή λίπους -όχι την ελάχιστη. Βρίσκω το ουγγαρέζικο μπέικον πολύ καλό όπως και το streaky bacon (από την κοιλιά). Ωραία βγαίνει επίσης η συνταγή με μπέικον αγριογούρουνου.

Το ίδιο ταιριαστός είναι και ο συνδυασμός με τυριά, από τα πιο μαλακά που λιώνουν στο ψήσιμο μέχρι τα σκληρά, που καθώς ζεσταίνονται στο φούρνο, μαλακώνουν ή/και μελώνουν. Προτείνονται τα τυριά με άποψη και έντονο χαρακτήρα, γιατί εντείνουν την πολυπλοκότητα κάθε τραγανής μπουκιάς και την κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και απολαυστική. Όποιον σχεδόν αλμυρόπαράγοντα κι αν διαλέξετε για γέμιση στα φρούτα, δύσκολα θα βγάλετε λάθος αποτέλεσμα. Αποφύγετε το cream cheese, το ανθότυρο και τα συναφή -δεν προσθέτουν εδώ στη γεύση και κάνουν το ορεκτικό επίπεδο και αδιάφορο. Ωραία δένουν επίσης με τα προηγούμενα, οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα (λευκά) αμύγδαλα ή τα φυστίκα Αιγίνης. Πειραματιστείτε στο έπακρο με τα υλικά που έχετε και την έμπνευσή σας.

Xουρμάδες & δαμάσκηνα με μπέικον

Προετοιμασία: 15 λεπτά και άλλα 15′ περίπου το ψήσιμο. Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλα ξερά σύκα, κόψτε τα στη μέση. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 12 κομμάτια)
6 φέτες μπέικον, κομμένες στα δύο κατά μήκος
12 αποξηραμένοι καρποί πχ. ξερά δαμάσκηνα, χουρμάδες, βερίκοκα, σύκα
πιπέρι (προαιρετικά)
6 καρύδια κομμένα στα 2 ή 12 αμύγδαλα άσπρα ή μισά-μισά
μικρά κομμάτια τυριού της αρεσκείας σας (ροκφόρ, κατσικίσι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε το μπέικον: Κόψτε τις φέτες κατά μήκος στα δύο. Ανοίξτε τους χουρμάδες ή/και τα δαμάσκηνα κάθετα και βγάλτε το κουκούτσι. Αν χρησιμοποιήσετε βερίκοκα ή σύκα, χαράξτε τα βαθιά στη μέση.
Γεμίστε τα ξερά φρούτα με μισά καρύδια ή ολόκληρα αμύγδαλα (χωρίς φλούδα) ή/και κομματάκια τυριού, και τυλίξτε κάθε κομμάτι στο μπέικον.

Τοποθετείστε τα τυλιγμένα δαμάσκηνα με μπέικον και τα υπόλοιπα ρολά σε ταψί, στρωμένο με λαδόχαρτο (γλυτώνει και το καθάρισμα μετά), και αν σας αρέσει, προσθέστε τους λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-9 λεπτά. Γυρίστε τα και ψήστε για άλλα 5-6 λεπτά.
Σερβίρισμα: Σκέτα και ζεστά (όχι καυτά) ή σχεδόν ζεστά. Τα αλμυρόγλυκα δαμάσκηνα με μπέικον, οι χουρμάδες και όποιο άλλο ξερό φρούτο χρησιμοποιήσετε, θα είναι το σούπερ τσίμπημα για ορεκτικό και για να συνοδεύσει ποτά.