Σουφλέ πράσου με γραβιέρα

18.01.2016

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)

  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ λίτρο γάλα χλιαρό
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. γραβιέρα χοντροκομμένη
  • 150 γρ. ένταμ χοντροκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 πράσα ψιλοκομμένα
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 5 αβγά χωρισμένα
  • βούτυρο και φρυγανιά τριμμένη για τη φόρμα
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το πράσο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον και πιπέρι. Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και καβουρδίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να γίνει χλιαρή η μπεσαμέλ, ρίχνουμε τα τυριά και τους κρόκους των αβγών, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μείγμα του πράσου. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις. Βουτυρώνουμε ένα ειδικό σκεύος για σουφλέ, το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και το γεμίζουμε κατά τα 3/4 με το μείγμα πράσου-τυριών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε αμέσως για να μην «κάτσει» το σουφλέ.

Tip

Προσέχουμε να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα. Γι' αυτό, την προσθέτουμε λίγη λίγη στο μείγμα με το πράσο ανακατεύοντάς την από κάτω προς τα πάνω. Επίσης, όταν βάλουμε το σουφλέ στον φούρνο, δεν πρέπει να τον ανοίξουμε όσο ψήνεται.