10 τροφές που καταναλώνονται και μετά την ημερομηνία λήξης

23.01.2016
Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν κάποιες ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους, ειδικά αν στην ετικέτα αναφέρεται το "ανάλωση κατά προτίμηση" που από μόνη της δείνει δίνει στο προϊόν μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Γάλα

Το παστεριωμένο γάλα θα κρατήσει διπλάσιο χρόνο αν αποθηκευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Δοκίμασε να το βάλεις στο πίσω μέρος του ψυγείου κι όχι στην πόρτα που χάνει θερμοκρασία από το άνοιξε-κλείσε. Αλλά κι αν έχει ελάχιστα ξινίσει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο φαγητό όπως για παράδειγμα σε πίτες ή τηγανήτες.

Αυγά

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τ΄αυγά μπορούν να διαρκέσουν έως και πέντε ολόκληρες εβδομάδες από την ημερομηνία παραγωγής αρκεί να φυλάσσονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τους -5 βαθμούς κελσίου που εμποδίζει την ανάπτυξη της σαλμονέλας.

Ζαχαρούχα τρόφιμα

Οτιδήποτε με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, όπως η μαρμελάδα ή το μέλι, είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Το μέλι δε λήγει ποτέ πραγματικά αν και κρυσταλλώνει.

Τουρσί

Όπως όλα τα παστά και τα αλατισμένα ή αποξηραμένα, έτσι και το τουρσί διαρκεί περισσότερο.

Πατατάκια

Ενώ μπορεί να έχουν μαλακώσει τα πατατάκια είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και φορτωμένα με αλάτι, έτσι είναι ασφαλές να καταναλωθούν ακομη και τρεις εβδομάδες μετά την ημερομηνία "κατά προτίμηση".

Μπισκότα

Οπως τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν πολύ μετά την ημερομηνία λήξης, έως κι ένα με δύο μήνες. Αν έχουν παραμαλακώσει βάλε τα για λίγο στο φούρνο και θα γίνουν πάλι τραγανά.

Ξηρά ζυμαρικά

Τα προϊόντα όπως τα ζυμαρικά (όχι τα φρέσκα) εφόσον αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία, μπορεί να κρατήσουν για πολύ.

Ψωμί

Φροντίστε να είναι στην κατάψυξη και θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Απλά βεβαιώσου πως δεν υπάρχουν μουχλιασμένα κομμάτια μιας και η μούχλα προχωράει.

Κονσέρβες τροφίμων

Μπορείς να επεκτείνεις την διάρκεια ζωής αυτών των προϊόντων αποθηκεύοντας τα σε δροσερό και σκοτεινό χώρο.

Συσκευασμένες σαλάτες

Εφ 'όσον τα φύλλα της σαλάτα δεν έχουν μαραθεί ή μουχλιάσει αναβιώνουν απλά με παγωμένο νερό.

Τυρί

Σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει εξωτερικά να μουχλιάζει. Απλά αφαιρείς το χαλασμένο κομμάτι και τρως το εσωτερικό αν παραμένει άθικτο.

Κρέας

Όσο είναι σωστά στο ψυγείο, το κρέας μπορεί να καταναλωθεί δύο ημέρες μετά την ημερομηνία, αρκεί φυσικά να μη μυρίζει ή να έχει παρουσιάσει άλλες αλλοιώσεις. Γενικά το κρέας θέλει προσοχή.