Λαγάνα με ντοματίνια

15.03.2016
Η Καθαρά Δευτέρα που σηματοδοτεί και την έναρξη της Σαρακοστής έφτασε! Τα θαλασσινά κυριαρχούν στο τραπέζι τής πρώτης μέρας της μεγάλης νηστείας, χωρίς βέβαια να λείπουν η παραδοσιακή λαγάνα και η ταραμοσαλάτα.

ΥΛΙΚΑ

Για τη λαγάνα:

• 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι μαγιά ξερή
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 2 κουτ. γλυκού αλάτι
• 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 ½ φλιτζάνι (περίπου) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:

• 500 γρ. ντοματίνια Kρήτης
• 4 κλαράκια δεντρολίβανο φρέσκο
• 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Zυμώνουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά της λαγάνας. Aφήνουμε τη ζύμη που θα σχηματιστεί να φουσκώσει για 30 λεπτά. Aλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και με λαδωμένα ή βρεγμένα χέρια απλώνουμε τη ζύμη, όσο πιο λεπτή μπορούμε. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά ακόμη. Σκορπίζουμε από πάνω τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου. Kόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα αραδιάζουμε πάνω στη ζύμη με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και με τις άκρες των δαχτύλων μας σχηματίζουμε ανάμεσα στις ντομάτες λακκουβίτσες σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Pαντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200οC για 25 λεπτά περίπου.

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας

Συνταγές από το Cook Book