Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο!

18.03.2016
Χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο σχεδόν παντού, αλλά το απολαμβάνουμε πάντα με μέτρο στην ποσότητα…

Ωμό

Όταν το ελαιόλαδο καταναλώνεται ωμό, διατηρεί όλα τα διατροφικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, επομένως είναι περισσότερο ωφέλιμο. Το ιδανικό είναι να καταναλωθεί όπως έχει, ωμό, κατευθείαν από τη συσκευασία του, χωρίς να προηγηθεί καμιά θερμική επεξεργασία. Προσθέτει γευστικότητα και άρωμα σε σαλάτες, μεμονωμένα τρόφιμα (ψωμί, τυρί, ψάρι κ.ά.) αλλά και σε κρύα ή ζεστά φαγητά. Προσθέτει επίσης όγκο και βάθος στο φαγητό, βοηθάει στην εξισορρόπηση της οξύτητάς του (π.χ. όταν περιέχει λεμόνι, ξύδι, κρασί ή ντομάτα) και δημιουργεί μια πιο πλούσια υφή γεύσης.

Στο μαγείρεμα

Παρότι το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους μαγειρική τεχνική, καλό είναι η θερμοκρασία του κατά το μαγείρεμα, το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, να μην υπερβαίνει τους 180 οC. Σε μαγειρευτά φαγητά, όπως π.χ. στα όσπρια, είναι σαφώς πιο υγιεινό να προσθέτουμε το ελαιόλαδο ωμό μετά το μαγείρεμα.

Στο τηγάνισμα

Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες και διατηρεί τη συνοχή και τη σταθερότητα του σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με άλλα έλαια και λίπη. Επιπλέον, με μικρότερη ποσότητα ελαιόλαδου μπορούμε να τηγανίσουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων. Ωστόσο, πρέπει να αλλάζουμε όλο το λάδι μετά από 2-3 χρήσεις - υγιεινότερο βέβαια είναι να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά.

Στο ψήσιμο

Μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μαργαρίνες ή άλλα φυτικά έλαια, τόσο σε φαγητά όσο και σε διάφορα γλυκά. Αν αλείψουμε το ταψί με ελαιόλαδο, το φαγητό δεν θα κολλήσει και θα αποκτήσει καλύτερο χρώμα και άρωμα κατά το ψήσιμο.

Σε σάλτσες & μαρινάτες

Είναι το καλύτερο λιπαρό συστατικό για τη δημιουργία κάθε ζεστής ή κρύας σάλτσας, ιδίως όμως για τις σάλτσες που φτιάχνουμε και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Επίσης λόγω της σύστασής του, το ελαιόλαδο διευκολύνει τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάτας όπως π.χ. το χυμό λεμονιού ή το κρασί, να διεισδύσουν στα εσωτερικά τοιχώματα των τροφίμων ενώ, επιπλέον, τα μαλακώνει και τα καθιστά πιο εύγευστα.

Ως «συντηρητικό»

Το ελαιόλαδο δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσικός συντηρητής άλλων τροφίμων όπως τυριών, λαχανικών, ψαρικών, πελτέ ντομάτας κ.ά.

Αρωματικό ελαιόλαδο

Επιλέγουμε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο με απαλή γεύση, το τοποθετούμε σε καθαρό, στεγνό, σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι ή βαζάκι και βυθίζουμε μέσα του μπαχαρικά, βότανα ή λαχανικά της αρεσκείας μας. Το κλείνουμε καλά και το φυλάσσουμε σε μέρος σκιερό και δροσερό, ανακινώντας το πότε-πότε. Μετά από μερικές μέρες, το χρησιμοποιούμε για να αρτύσουμε σαλάτες, ψητά λαχανικά, τυριά, μαγειρευτά φαγητά, ψητά, σάντουιτς, αρτοσκευάσματα κ.ά.

Δεν ξεχνάμε: Παρά τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία μας, καλό είναι να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωσή του, διότι αποδίδει πολλές θερμίδες, γύρω στις 120 θερμίδες ανά κουταλιά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 145

Update: Μάρτιος 2016.