Ταραμο­σαλάτα

15.03.2016
Η Καθαρά Δευτέρα που σηματοδοτεί και την έναρξη της Σαρακοστής έφτασε! Τα θαλασσινά κυριαρχούν στο τραπέζι τής πρώτης μέρας της μεγάλης νηστείας, χωρίς βέβαια να λείπουν η παραδοσιακή λαγάνα και η ταραμοσαλάτα.

ΥΛΙΚΑ

• 150 γρ. ταραμά λευκό
• 1 μικρό κρεμμυδάκι του στιφάδου κομμένο
• 2 φέτες ψωμί χωριάτικο (μουλιασμένες σε νερό)
• 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
• 200 γρ. ελαιόλαδο
• Προαιρετικά: 1 λεμόνι (το ξύσμα του)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δουλεύουμε στο μπλέντερ πρώτα τον ταραμά μαζί με το κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε το ψωμί - το οποίο θα στραγγίσουμε ελαφρά γιατί το λίγο νεράκι που θα μείνει κάνει την ταραμοσαλάτα πιο αφράτη - μαζί με τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο σταδιακά.

Το μυστικό είναι να προσθέτουμε λίγα λίγα τα υλικά μας και να χτυπάμε κάθε φορά μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Στο τέλος, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.

Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο και τις φέτες του ψωμιού με 3 πατάτες βρασμένες και λιωμένες με πιρούνι (που θα τις δουλέψουμε στο μπλέντερ, όπως και το ψωμί).

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας

Συνταγές από το Cook Book