Ο Στέλιος Παρλιάρος σε μια σοκολατένια όπερα σκέτη απόλαυση: Bon appetit!

18.03.2016
Τι σχέση μπορεί να έχει η όπερα με τη μαγειρική; Μεγάλη! Είναι απίστευτο πως μια συνταγή - βήμα-βήμα - μπορεί να επενδυθεί μουσικά και να γίνει.... όπερα!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Η παρτιτούρα "Bon Appetit" του διάσημου αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby αποτελεί το μουσικό συστατικό μιας γαστριμαγικής περιπέτειας που εκτιλύσσεται μπροστά στα μάτια μας. Έτσι έγινε και χθες το βράδυ σο Μέγαρο μουσικής Αθηνών σε μια "πεντανόστιμη" παράσταση που τα είχε όλα! Η ομάδα όπερας The Medium Project, με οδηγούς τον Δημήτρη Μαρίνο στο πιάνο, τη μεσόφωνο Μαρία Βλαχοπούλου και τον γνωστό σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιο Παρλιάρο παρουσίασαν μια μουσική και γαστρονομική "λιχουδιά" - λέξη που χρησιμοποιώ διόλου τυχάια διότι όσο παράταιρη κι αν ακούγεται για ένα μουσικό θέαμα, εν προκειμένω ταιριάζει γάντι!

Είχα ακούσει για τον συνθέτη και την πραγματικά νεοτεριστική του ιδέα να "πατήσει" πάνω σε μια εκπομπή μαγειρικής της γνωστής τηλεμαγείρισσας της εποχής του '50 Τζούλια Τσάιλντ και να παρουσιάσει στο κοινό μια όπερα ωδή στο... κέικ σοκολάτας αλλά πραγματικά δε μπορούσα να φανταστώ το αποτέλεσμα! Μια απλή συνταγή - όπως αυτές που φτιάχνουμε μόνες μας στο σπίτι - εκτελείται μπροστά στα μάτια μας με μια μέντζο σοπράνο να μας δίνει οδηγίες με το δικό της μοναδικό τρόπο! Είναι πραγματικά αστείο αλλά ταυτόχρονα συγκλονιστικό ν΄ακούς μια μεσόφωνο με μαγευτική φωνή να σου μιλάει για αυγά, αλεύρι και βούτυρο.

Αν κάποιος δε γνωρίζει την αγγλική γλώσσα θα μπορούσε να φανταστεί πως η μεσόφωνος Μαρία Βλάχοπούλου - που ενσάρκωσε το ρόλο της Τζούλια Τσάιλντ - υμνεί τον έρωτα αν και το σκηνικό προϊδεάζει. Μια κουζίνα, ένα μπολ, σύρμα χειρός και η παράσταση ξεκινά... Μια συνταγή μαγειρικής με βασικό συστατικό τη σοκολάτα ξεκινάει να ετοιμάζεται μπροστά μας. Δίπλα της - σε μια σκηνοθετική καινοτομία - ο αρχικά αμίλητος Στέλιος Παρλιάρος εκτελεί τη συνταγή βήμα - βήμα και αλληλεπιδρά με άκρως χιουμοριστικό τρόπο με τη μεσόφωνο. Οι δυό τους αλευρώνονται, λερώνονται, συναγωνίζονται στο χτύπημα των αυγών, στη ζύμη και παρουσιάζουν ένα άκρως απολαυστικό θέαμα στο πνεύμα του αποφθέγματος της Τζούλια Τσάιλν "Η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία, αλλά χαρά".

Η σκηνή μετά το τέλος της παράστασης μοιάζει πραγματικά με βομβαρδισμένο τοπίο και οι δύο πρωταγωνιστές σαν να βγήκαν από αποκριάτικο αλευρωμουτζούρωμα του Γαλαξειδίου. Δείχνουν βέβαια να το διασκεδάζουν και για να πω τη μαύρη αλήθεια, τους ζήλεψα λιγάκι. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη ήταν το live μάθημα μαγειρικής που ακολούθησε!

Ο Στέλιος Παρλιάρος πήρε τη σκυτάλη και ανέλαβε καθήκοντα ζαχαροπλάστη με βοηθό του τη μέτζο σοπράνο! Οι αστεϊσμοί συνεχίστηκαν και μπροστά στα μάτια μας έφτιαξαν ένα κέικ σοκολατένιο και λαχταριστό - ναι το δοκίμασα, το ομολογώ - βασισμένο μεν σε συνταγή της Τσάιλντ αλλά με μοντέρνες πινελιές Παρλιάρου. Μπορεί να μη γευτίκαμε το "gâteau au chocolat l’éminence brune" της όπερας αλλά την επίγευση της σοκολατένιας έκπληξης Παρλιάρου τη γεύομαι ακόμη και δε θα μπορούσα να μη ζητήσω τη συνταγή αλλά και να μη τη μοιραστώ μαζί σας! Ιδού...

"Κλέψαμε" την αυθεντική συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου και στην αποκαλύπτουμε!

Σοκολατένιο κέικ με καφέ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

250 γρ. αλεύρι για κέικ που φουσκώνει μόνο του

250 γρ. βούτυρο

200 γρ. ζάχαρη

70 γρ. κουβερτούρα 66% κακάο

70 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο

5 αυγά

2 μερίδες εσπρέσο ριστρέτο

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο με τις δύο σοκολάτες σε μπεν μαρί ή στα μικρικύματα. Χτυπάμε τ΄αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Ενώνουμε τα δύο μείγματα,προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο κι ανακατεύουμε απαλά. Στο τέλος ρίχνουμε τον καφέ και ενσωματώνουμε. Σε μια βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα του κέικ αδιάζουμε το μείγμακαι ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καιξεφορμάρουμε.

Καλή όρεξη λοιπίον και δια στόματος Τζούλια Τσάιλντ "Bon Appetit".