Φτιάξε χειροποίητο αρωματικό ελαιόλαδο

06.04.2016
Αρκούν κάποια μυρωδικά, φρέσκα ή αποξηραμένα για να χαρίσεις σπιτική γεύση στο ελαιόλαδο. Μην το σκέφτεσαι. Δοκίμασέ το!

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε μόνοι μας αρωματισμένο ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας διάφορα μυρωδικά. Η πρώτη μας ύλη, το λάδι της ελιάς, πρέπει να είναι έξτρα παρθένο και πολύ καλής ποιότητας, ενώ το βάζο ή το μπουκάλι που θα το τοποθετήσουμε να είναι γυάλινο, πεντακάθαρο, απολύτως στεγνό και να κλείνει πολύ καλά, ει δυνατόν αεροστεγώς.

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 10 ημέρες

Υλικά

Δυόσμος, βασιλικός, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο, εστραγκόν, άνηθος και μαϊντανός είναι τα πλέον κατάλληλα μυρωδικά και προσδίδουν στο ελαιόλαδό μας, από μόνα τους ή σε συνδυασμό, υπέροχο άρωμα. Ιδιαίτερη γευστικότητα προσδίδουν επίσης κεδρόμηλα, κόκκοι πιπεριού, σκόρδο, κάπαρη, καυτερή πιπεριά, ξερά μανιτάρια (ειδικά η τρούφα) και φλούδες από εσπεριδοειδή (προτιμήστε βιολογικής γεωργίας).

Τρόπος παρασκευής

Για ένα καλό καρύκευμα γενικής χρήσεως, γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα μικρό σκούρο γυάλινο βαζάκι με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα της δικής μας επιλογής (καλά πλυμένα και στεγνά), αναμειγνύουμε ελαφρώς και κατόπιν κλείνουμε σφιχτά το βαζάκι και αφήνουμε το μείγμα να «ηρεμήσει» για περίπου 10 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να ανακατευτούν καλά όλα τα αρώματα.

Διατήρηση

Διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (εκτός ψυγείου) γύρω στον ένα μήνα.

Χρήση

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο για να αρωματίσουμε όλες σχεδόν τις σαλάτες λαχανικών και αρκετά φαγητά, αντικαθιστώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο πολλές από τις έτοιμες σάλτσες του εμπορίου. Μπορούμε επίσης να το καταναλώσουμε ως ντιπ (π.χ. για να βουτάμε μέσα κριτσινάκια ή μπαστουνάκια λαχανικών όπως τα καρότα) ή ως άλειμμα σε σάντουιτς, σκέτο ψωμί, φρυγανιά, παξιμάδι και αλμυρά κράκερ αντί για βούτυρο, μαργαρίνη ή πάστα ελιάς.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 126

Update: Απρίλιος 2016.