Έμεινε φαγητό στο ψυγείο; Μην το πετάς!

13.04.2016
Συμβαίνει και στις... καλύτερες οικογένειες. Μάθε τι μπορείς να κάνεις το φαγητό που περίσσεψε.

Είναι απίστευτο το πόσο έξω πέφτουμε συνήθως στις ποσότητες των φαγητών που μαγειρεύουμε και πόσα από αυτά περισσεύουν. Για να μην τα πετάξεις, φύλαξε ξεχωριστά κάθε περίσσευμα στο δικό του δοχείο και αξιοποίησέ τα σε επόμενα γεύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν συντηρηθεί σωστά. Κάποια από αυτά μπορούν να καταναλωθούν το ίδιο βράδυ ή το επόμενο πρωί, ενώ άλλα να ενταχθούν αυτούσια στο μεσημεριανό, να γίνουν γέμιση για πίτα ή να συνδυαστούν δημιουργικά με άλλα τρόφιμα και να «μεταμορφωθούν» σε ένα νέο φαγητό.

Περίσσεψε βρασμένο ρύζι;

Το ζεσταίνεις ξανά και το σερβίρεις με σάλτσα ή τριμμένο τυρί. Το μετατρέπεις σε ριζότο με ανάμεικτα λαχανικά, σοταρισμένα σε ελαιόλαδο. Το σερβίρεις με μυρωδικά ως γαρνιτούρα κρέατος, μπιφτεκιού ή ψαριού. Φτιάχνεις ρυζοκροκέτες. Το ανακατεύεις με γιαούρτι και το κάνεις σαλάτα με βρασμένα λαχανικά, αβγά, αλλαντικά κ.ά.

Περίσσεψε μαγειρεμένο κοτόπουλο;

Το φτιάχνεις γλυκόξινο με ρύζι ή κοκκινιστό με ζυμαρικά ή πουρέ. Το κόβεις σε κυβάκια και το περνάς μαζί με λαχανικά σε καλαμάκια για σουβλάκια. Κομμένο σε λωρίδες το προσθέτεις σε σάντουιτς, πίτα για σουβλάκι και σαλάτες λαχανικών. Χρησιμοποιείς το ψιλοκομμένο κοτόπουλο ως σάλτσα ζυμαρικών, γέμιση για πίτα ή για να κάνεις κροκέτες.

Περίσσεψε ψημένο χοιρινό;

Το ψιλοκόβεις και το αξιοποιείς σε ομελέτες, ρύζι και σάντουιτς, συνδυάζοντάς το με λαχανικά, τυριά και σάλτσες. Προσθέτεις λεπτές φέτες κρέατος σε σαλάτες λαχανικών. Το χρησιμοποιείς για πίτες με φύλλο. Το κάνεις κοκκινιστό κατσαρόλας ή κρασάτο. Το κόβεις σε λωρίδες και το μαγειρεύεις σε wok με λαχανικά και σάλτσα.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 128

Update: Απρίλιος 2016.