Σήμερα μαγειρεύουμε au gratin!

12.05.2016
Εύκολο αλλά μπελαλίδικο φαγητό, τα λαζάνια oγκρατέν ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Εμείς, σού δείχνουμε πώς θα το φτιάξεις βήμα προς βήμα απλά και υγιεινά, εσύ δεν μένει παρά να ακολουθήσεις την εκδοχή που σου ταιριάζει καλύτερα.

Αγαπημένο φαγητό καλοκαίρι και χειμώνα, τα λαζάνια ογκρατέν είναι απλά στην προετοιμασία τους και νοστιμότατα στη γεύση. Ο σεφ του εστιατορίου «Malconis» στο Κολωνάκι, Γιάννης Κοσμαδάκης, μοιράζεται τις γνώσεις του μαζί μας.

Βασική συνταγή για λαζάνια σκέτη γλύκα

ΥΛΙΚΑ

Μπεσαμέλ, 3-4 κουταλιές βούτυρο, 250 γρ. παρμεζάνα, 1 πακέτο λαζάνια, γέμιση της επιλογής σου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Συγκεντρώνεις όλα τα υλικά που θα χρειαστείς για τη συνταγή και αλείφεις ένα ορθογώνιο ταψί με το λιωμένο βούτυρο. Για καλύτερη εμφάνιση στο τραπέζι επίλεξε πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ.
  2. Απλώνεις στη βάση μια στρώση μπεσαμέλ πάχους περίπου 2-3 εκ. και στη συνέχεια μια στρώση με λαζάνια.
  3. Πάνω από τα λαζάνια απλώνεις λίγη γέμιση της επιλογής σου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  4. Απλώνεις μια στρώση λαζάνια πάνω από τη γέμιση και συνεχίζεις έτσι με στρώσεις κιμά και λαζάνια. Θα επαναλάβεις για περίπου δύο φορές.
  5. Φρόντισε το ταψί σου να έχει περιθώριο ώστε να προσθέσεις την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζεις την επιφάνεια με την τριμμένη παρμεζάνα και (αν ενδιαφέρεσαι για την ωραία εμφάνιση και δεν σε απασχολούν οι θερμίδες) πρόσθεσε βούτυρο σε κύβους.
  6. Βάλε το ταψί στο φούρνο και ψήσε στους 180°C για 30-40 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνεις να κρυώσει για 10-15 λεπτά, ώστε να μπορέσεις να το κόψεις ομοιόμορφα, και σέρβιρε.

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά για τον κιμά

(για 4 άτομα)

60 ml ελαιόλαδο

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί χυμό ντομάτας

3 ντομάτες ώριμες

1 ματσάκι μαϊντανό

φρέσκο θυμάρι

30 ml λευκό κρασί

Εκτέλεση

Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά. Πρόσθεσε τον κιμά και συνέχισε το σοτάρισμα. Δυνάμωσε τη θερμοκρασία, σβήσε με το κρασί και αφού εξατμιστεί, πρόσθεσε την ντομάτα και τα μυρωδικά και άφησε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα. Άφησε τον κιμά να κρυώσει, ενώ παράλληλα φτιάχνεις την μπεσαμέλ.

Υλικά για την μπεσαμέλ

3 κ.σ. βούτυρο

6 κ.σ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα

2 αβγά

200 γρ. παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Λιώνεις το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτεις το αλεύρι, το καβουρντίζεις λίγο και ρίχνεις το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να γίνει κρέμα. Αποσύρεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτεις τα αβγά, την παρμεζάνα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια ακολουθείς τη βασική συνταγή για λαζάνια.

ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ

Λαζάνια με λαχανικά και κατίκι

Μπορείς να αντικαταστήσεις τον κιμά με λαχανικά, δημιουργώντας ένα πιο ελαφρύ πιάτο.

Υλικά

400 γρ. κατίκι Δομοκού

4 καρότα

2 κρεμμύδια

3 πιπεριές (μία πράσινη, μία κόκκινη, μία κίτρινη)

4 κολοκυθάκια

φρέσκο θυμάρι

φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση

Ψιλοκόβεις τα λαχανικά και τα σοτάρεις σε μέτρια φωτιά. Ετοιμάζεις και την μπεσαμέλ και ακολουθείς τη βασική συνταγή, βάζοντας λεπτές στρώσεις από τα λαχανικά και το κατίκι Δομοκού.

ΓΕΥΣΗ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ

Λαζάνια με σπανάκι και μπέικον

Υλικά

1 κιλό σπανάκι

½ ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

20 φέτες μπέικον

400 γρ. ανθότυρο

Εκτέλεση

Σοτάρεις το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ανακατεύεις το μείγμα με το ανθότυρο. Ψήνεις στο φούρνο το μπέικον στους 170°C για 5-6 λεπτά. Στο ταψί με τα λαζάνια προσθέτεις λίγο ζωμό από κοτόπουλο και φτιάχνεις στρώσεις με λαζάνια, το μείγμα με το ανθότυρο και το μπέικον, τελειώνοντας με μια στρώση λαζάνια. Σε αυτήν τη συνταγή δεν βάζουμε μπεσαμέλ και χρησιμοποιούμε φρέσκα λαζάνια. Βάζουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί για να κάνει κρούστα. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε μισή ώρα για να σταθεροποιηθεί.

Μικρά & σημαντικά

  • Το γάλα για την μπεσαμέλ πρέπει να είναι χλιαρό.
  • Αν θέλεις να γίνει η μπεσαμέλ πιο ρευστή, πρόσθεσε 100 ml κρέμα γάλακτος στο τέλος.
  • Αντί για μπεσαμέλ μπορείς να χρησιμοποιήσεις γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, που θα ανακατέψεις με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και θα προσθέσεις αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο. Το γιαούρτι θα «κόψει» στο φούρνο, αλλά θα έχεις ένα πιο ελαφρύ πιάτο.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποίησε φρέσκα λαζάνια.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Μάιος 2016.