Απάκι: Mαθε τα μυστικά του εκλεκτού αλλαντικού της Κρήτης

11.05.2016
Απάκι. Ένα αλλαντικό που παρασκευάζεται στην Κρήτη από άπαχο χοιρινό κρέας και όσοι το δοκίμασαν, το αγάπησαν! Πώς όμως ένα αλλαντικό φτάνει να έχει αυτή την γεμάτη καπνιστή γεύση και πώς μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Ο Δαμιανός Ρασούλης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σισαίον στο πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό του Μυλοποτάμου, τις Σίσσες, μας δείχνει πώς γίνεται η διαδικασία έτσι ώστε το απάκι να μεταμορφωθεί από ένα απλό αλλαντικό στο πιο εκλεκτό.

Aν βρεθείτε στην ταβέρνα Σισαίον στις Σίσσες μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παϊδάκια μοναδικής νοστιμιάς, κουνέλι τηγανητό και σαγανάκι φούρνου που θα σας ξετρελλάνουν.

Ο Δαμιανός φτιάχνει απάκι και λουκάνικο τα τελευταία 15 χρόνια και μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά του: Τα λουκάνικα και το απάκι φτιάχνονται από χοιρινό κρέας, το λουκάνινο συνήθως γίνεται από σπάλα αλλά και το απάκι γίνεται από πανσέτα που είναι πιο μαλακό και λιπαρό κρέας αλλά κυρίως πιο γευστικό.

Το απάκι λοιπόν γίνεται με πανσέτα και με σπάλα που το κρέας είναι μαλακό και στην ουσία ήταν ένας τρόπος στην παλιά Κρήτη να διατηρήσουν και να έχουν κρέας όλο τον χρόνο, όπως εξηγεί ο Δαμιανός. Έτσι το κρέας ή το έκαναν λουκάνικο ξυδάτο για να μην χαλάσει ή καπνίζαν στο τζάκι κομμάτια από κρέας και τα έκαναν σύγκλινο.

Αν θέλεις να μάθεις πώς φτιάχνονται τα καπνιστά λουκάνικα δες το σχετικό βίντεο από το ΚΡΗΤΗ TV!

Βρες στο Womenonly συνταγές με απάκι:

Κρεμμυδόπιτα με απάκι

Σούπα με καρότα, πράσα και απάκι

Μακαρονοσαλάτα με απάκι και γραβιέρα