Σήμερα μαγειρεύουμε θαλασσινά

20.07.2016
Ιδέες για υγιεινές και νόστιμες δημιουργίες με θαλασσινά…

ΑΣΤΑΚΟΣ

Όταν τον κάνετε βραστό, το νερό πρέπει να κοχλάζει και ο αστακός να βράζει μέχρι να ασπρίσει το κρέας του. Για να τον ψήσετε στη σχάρα, πρώτα τον βάζετε ολόκληρο σε πολύ δυνατή φωτιά και αφού σφίξει η σάρκα του, τον κόβετε στη μέση και συνεχίζετε το ψήσιμο. Για μια πιο... light αστακομακαρονάδα, βράζετε ξεχωριστά τα μακαρόνια και σε άλλη κατσαρόλα τον αστακό κομμένο στα δύο με ντομάτα και αρωματικά. Όταν ο αστακός είναι έτοιμος, τον σερβίρετε πάνω από τα μακαρόνια με λίγη από τη σάλτσα.

ΓΑΡΙΔΕΣ

Οι γαρίδες θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα, το πολύ 5-10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Μπορείτε να τις γευθείτε βραστές ή ψητές με λίγο λαδολέμονο, μαγειρευτές σε διάφορους συνδυασμούς, όπως π.χ. με ζυμαρικά ή σε ριζότο, ως σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα και κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα κ.λπ. Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος είναι προτιμότερο πρώτα να μαρινάρονται (ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, ρίγανη) και κατόπιν να ψήνονται στα κάρβουνα ή στο γκριλ μέχρι να πάρουν χρώμα. Η μαγειρεμένη γαριδόψιχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καναπεδάκια, ομελέτες, σαλάτες, ως γέμιση σε αβοκάντο κ.α.

ΚΑΒΟΥΡΙΑ

Αφού τα καθαρίσετε καλά, μπορείτε να τα βράσετε σε νερό αλατισμένο ή μη, να τα φτιάξετε σούπα, ψητά στα κάρβουνα ή/και στον ατμό. Τα μικρά καβούρια σερβίρονται και ως κρύα ορεκτικά. Η καβουρόψιχα τρώγεται ζεστή ή κρύα, με λίγο ψωμί και λιωμένο σκόρδο ή μέσα σε σαλάτες.

ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ

Γίνονται νοστιμότερες όταν τις φτιάξετε βραστές ή ψητές, χωρίς πρώτα να τις ξεφλουδίσετε. Όταν ψήνονται στα κάρβουνα έχουν λίγες θερμίδες, αρκεί να μην προστεθούν έπειτα διάφορες χρωματιστές σάλτσες, όπως συνηθίζεται. Οι κρεμμυδάτες στην κατσαρόλα είναι επίσης καλή επιλογή.

ΚΑΛΑΜΑΡΙ

Προτιμότερο να το απολαύσετε ψητό, π.χ. ψιλοκομμένο σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο και αρωματικά, μέσα σε σαλάτες ή ως γέμιση σε αραβική πίτα και σάντουιτς. Μπορείτε επίσης να το μαγειρέψετε με ελαιόλαδο, κρασί και ντομάτα ή με σάλτσα ντομάτας και σκόρδο, να γεμίσετε τα μεγαλύτερου μεγέθους με ρύζι ή κασέρι και, εάν είναι φρέσκα, να κάνετε πιλάφι χρησιμοποιώντας και το μελάνι τους.

ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ

Ο ασφαλέστερος τρόπος κατανάλωσης είναι να τα αχνίσετε πρώτα σε λίγο νερό που βράζει και κατόπιν να επιλέξετε και να μαγειρέψετε μόνο όσα ανοίξουν. Μύδια και στρείδια κάνουν τέλειες σούπες, μακαρονάδες, ριζότο και πιλάφι. Γίνονται επίσης σαγανάκι με ντομάτα και κρεμμύδι. Αποφύγετε τα τηγανητά με κουρκούτι και την ανάμειξή τους με τυριά, κρεμώδεις σάλτσες ή αλκοόλ.

ΣΟΥΠΙΕΣ

Εκτός από ολόκληρες, μπορείτε επίσης να τις προμηθευθείτε γδαρμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες ή φιλέτο. Οι μικρότερες σε μέγεθος γίνονται νοστιμότατες στην κατσαρόλα με σπανάκι, σέσκουλα, μακαρόνια ή πιλάφι και επίσης στιφάδο, κρασάτες και τηγανητές σε ελαιόλαδο. Οι μεγαλύτερες είναι προτιμότερο να ψήνονται στη σχάρα ή να γεμίζονται με ρύζι. Το μελάνι τους, η σέπια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σάλτσα ζυμαρικών ή ριζότου.

ΧΤΑΠΟΔΙ

Πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, περισσότερο ως μεζές παρά ως κύριο πιάτο. Τα λεπτότερα πλοκάμια είναι πιο εύπεπτα όταν ψήνονται στα κάρβουνα, αλειμμένα με λίγο ελαιόλαδο ή μαριναρισμένα, π.χ. σε κρασί, ξίδι, κρεμμύδι και πιπέρι, οπότε μαλακώνουν αρκετά. Το χταπόδι γίνεται επίσης στην κατσαρόλα, προτιμότερο χωρίς προσθήκη νερού, και κατόπιν μπορεί είτε να σερβιριστεί με λαδολέμονο και λίγη ρίγανη, είτε να μαγειρευτεί με χίλιους δυο τρόπους, όπως στιφάδο ή με κοφτό μακαρονάκι.


AΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Ιούλιος 2016.


Μάθε περισσότερα για τα θαλασσινά στα άρθρα μας:

Παχαίνουν τα θαλασσινά;

Πώς θα ψωνίσεις ασφαλή θαλασσινά

Τα θαλασσινά θέλουν προσοχή!