Σαρδέλα στο αμπελόφυλλο από τον Ηλία Μαμαλάκη

26.07.2016
Μια παραδοσιακή συνταγή όπου η χρήση λεμονιού, απαραίτητη στη σαρδέλα, αντικαθίσταται από την ξινούτσικη γεύση του αμπελόφυλλου….

Υλικά για 6 άτομα

-1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες

-1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

-Χοντρό αλάτι

-300 γραμμάρια τρυφερά αμπελόφυλλα

Εκτέλεση συνταγής

Ζεματίστε σε καυτό αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά τα αμπελόφυλλα. Ξεπλύνετε τα γρήγορα με άφθονο κρύο νερό για να μείνουν πράσινα. Απλώστε τα επάνω σε απορροφητική πετσέτα για να στεγνώσουν. Αποκεφαλίστε τις σαρδέλες σας και καθαρίστε τις από τα εντόσθια. Αλατίστε τις με λίγο χοντρό αλάτι και αφήστε τις να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι για 10 λεπτά. Τυλίξτε τις σαρδέλες με ένα αμπελόφυλλο την κάθε μια. Αν τα αμπελόφυλλά σας είναι μεγάλα κόφτε τα στη μέση. Τοποθετήστε τα μέσα στο ταψί του φούρνου και περιχύστε τα με το ελαιόλαδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο για 10-15 λεπτά.

Tips:

  • Συνοδέψτε τούτο το υπέροχο έδεσμα με μια μερακλίδικη χωριάτικη σαλάτα.
  • Μαζί προτιμήστε ένα λευκό κρασί ΟΠΑΠ Σαντορίνης περασμένο από βαρέλι.

Fish Guide: ένα «λυσάρι» στα χέρια του καταναλωτή

Η Σαρδέλα στο αμπελόφυλλο είναι η πρώτη συνταγή που αναρτήθηκε στο Fish Guide, τον οδηγό του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Ο οδηγός, διαθέσιμος από υπολογιστή ή κινητό, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών που τους βοηθά να διαλέξουν ψαρικά υπεύθυνα στο σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο.

Αρωγός και συμπαραστάτης του WWF σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος οραματίζεται θάλασσες ζωντανές για τις επόμενες γενιές. Με την εκτίμηση ότι όπως φροντίζουμε για τα παιδιά μας έτσι πρέπει να νοιαστούμε και για τις θάλασσές μας ώστε να υπάρχει ψάρι για πάντα, ο Ηλίας Μαμαλάκης μας προτρέπει να κάνουμε το Fish Guide τρόπο ζωής και να το συμβουλευόμαστε κάθε φορά που αγοράζουμε ψαρικά από τον ιχθυοπώλη.

Πώς λειτουργεί το Fish Guide; Δες το βίντεο με τον Ηλία Μαμαλάκη και μάθε πόσο απλό είναι…