Σαρδέλα στο αμπελόφυλλο από τον Ηλία Μαμαλάκη

01.11.2016

Μια παραδοσιακή συνταγή όπου η χρήση λεμονιού, απαραίτητη στη σαρδέλα, αντικαθίσταται από την ξινούτσικη γεύση του αμπελόφυλλου.

Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες
1 φλιτζ του τσαγιού ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
300 γραμ τρυφερά αμπελόφυλλα

Ζεματίστε σε καυτό αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά τα αμπελόφυλλα. Ξεπλύντε τα γρήγορα με άφθονο κρύο νερό για να μείνουν πράσινα. Απλώστε τα επάνω σε απορροφητική πετσέτα για να στεγνώσουν. Αποκεφαλίστε τις σαρδέλες σας και καθαρίστε τις από τα εντόσθια. Αλατίστε τις με λίγο χοντρό αλάτι και αφήστε τις να σουρώσουν σε ένα σουρωτήρι για 10 λεπτά. Τυλίξτε τις σαρδέλες με ένα αμπελόφυλλο την κάθε μια. Αν τα αμπελόφυλλά σας είναι μεγάλα κόφτε τα στη μέση. Τοποθετήστε τα μέσα στο ταψί του φούρνου και περιχύστε τα με το ελαιόλαδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10-15 λεπτά.

Συνοδεύτε τούτο το υπέροχο έδεσμα με μια μερακλίδικη χωριάτικη σαλάτα. Μαζί προτιμήστε ένα λευκό κρασί ΟΠΑΠ Σαντορίνης περασμένο από βαρέλι.

Τι προσέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν αγοράσει ψαρικά; Πρωτίστως να είναι βιώσιμα. Μάθε περισσότερα στον οδηγό του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.