Τραγανές ελιές μόνο με θάλασσα αλά Pandespani

05.11.2016
Είναι η εποχή της ελιάς. Για το πως γίνονται οι ελιές σε άλμη έχουμε ήδη γράψει παλιότερα σε άρθρο μας. Εδώ θα πούμε για την έκπληξη· μια άλλη, αργή διαδικασία, που γίνονται οι τραγανές ελιές μόνο με θάλασσα…

Αν συνηθίζετε να κάνετε σπιτικές ελιές αυτή την εποχή, δοκιμάστε μια ποσότητα και μ’ αυτόν τον διαφορετικό τρόπο.

Απευθύνεται στους μη βιαστικούς, σ’ αυτούς που πειραματίζονται με τα υλικά και σε όσους έχουν υπομονή με το σοφό στοκάρισμα και τον χρόνο ωρίμανσης που απαιτεί η συγκεκριμένη μέθοδος. Κι εδώ είναι αρκετός. Πάντα όμως, κάτι ανταλάσσεις με την (υπερ)ευκολία. Η συνταγή δεν είναι καν συνταγή. Όσοι διαμένουν παραλιακά, δεν έχουν παρά να κάνουν μια βόλτα στην ακροθαλασσιά και να πάρουν λίγο θαλασσινό νερό. Οι υπόλοιποι μπορούν να το φτιάξουν, με τον απλούστατο τρόπο που αναφέρεται πιο κάτω -μεταξύ μας, πιο απλό πεθαίνεις

Ατόφια γεύση και τραγανή υφή για κάθε απεριτίφ -ούζο, τσίπουρο, προσέκο

Με την απλούστατη μέθοδο για ‘τραγανές ελιές μόνο με θάλασσα’, απολαμβάνεις τις ελιές στην καθαρή γεύση τους -ούτε ξινές, ούτε αλμυρές, ούτε αρωματισμένες. Χωρίς χαρακιές ή τσακίσματα ή σπασίματα. Και έτσι, που να κάνουν κριτς στο δόντι (φευ, καμία σχέση με τις έτοιμες). Έχουν ολόκληρη, μεστή την σύνθεση των χαρακτηριστικών τους στοιχείων και διατηρούν την αίσθηση (όχι την γεύση) μιας πολύ ελαφριάς, ευχάριστης πικράδας, χωρίς όμως, να πικρίζουν· η γεύση βγάζει μάλλον μια γλύκα και ταυτότητα -όπως οι ωμοί ξηροί καρποί-, που θυμίζει ακριβώς τι είναι αυτό που τρως και από που προέρχεται. H σάρκα τους είναι σφιχτή, αυτή του σούπερ τραγανού λαχανικού, έτοιμη να συγκριθεί με το (ωμό) καρότο, το σέλερι, την πιπεριά κλπ -πιο τραγανή ελιά και ατσαλάκωτη, δεν γίνεται.

Αφιέρωση στους πολύ ψαγμένους, στους γκουρμέ και στους purist. Όσους δεν χρειάζονται (σώνει και καλά) τις πορτοκαλόφλουδες, το δενδρολίβανο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τη δάφνη, τη ρίγανη και τα λοιπά αρωματικά παραφερνάλια στον δρόμο προς την γευστική καθαρότητα. Και σε όσους πίνουν το ούζο τους ανέρωτο, σκέτο.

Πιθανότατα, να λατρέψουν επίσης την μέθοδο όσοι καταπιάνονται για πρώτη φορά με το θέμα, αλλά δεν είναι και της πολλής σκοτούρας. Η υπομονή είναι κι αυτή τεράστια αρετή! Θερμά ευχαριστήρια για την προσέγγιση και τις πληροφορίες στον φίλο μας Μιχ. Δεμερτζή.

Με δυό λόγια: Αν συνηθίζετε να κάνετε ελιές στο σπίτι, δοκιμάστε παράλληλα κι αυτόν τον τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τεράστια έκπληξη.

Τραγανές ελιές μόνο με θάλασσα

Προετοιμασία: 10 λεπτά. Οι ελιές θα είναι έτοιμες ένα χρόνο μετά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή αλλά με πολύ καιρό ωρίμανσης. Αξίζει να την δοκιμάσετε.

Υλικά
ελιές απ’ το δένδρο ή αγορασμένες
κανονικό θαλασσινό νερό, σε ποσότητα να τις σκεπάζει ή φτιαγμένο σύμφωνα με την παρακάτω αναλογία
πλαστικό ή άλλο μπουκάλι ή βάζο που να γεμίζει ως πάνω και να κλείνει ερμητικά

ή για κάθε lt θαλασσινό νερό
1 lt νερό
45-50 γρ. θαλασσινό αλάτι

Olives in a bottle – τραγανές ελιές μόνο με θάλασσα

Αν μένετε παραλιακά: Γεμίστε ένα μπουκάλι ή ένα σκεύος με μια ποσότητα θαλασσινού νερού που θα υπερσκεπάζει τις ελιές.

Αν δεν μένετε δίπλα σε παραλία: Ετοιμάστε το θαλασσινό νερό στην κουζίνα, ανακατεύοντας το κανονικό πόσιμο νερό με το αλάτι, ώστε να διαλυθεί. Αν το νερό είναι κρύο, ζεστάνετέ το λίγο να γίνει χλιαρό. Μην το βράσετε. Αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βάλτε τις ελιές σε μπουκάλι ή βάζο, σκεπάστε μέχρι επάνω στο στόμιο με το ‘θαλασσινό νερό’ (χωρίς να μένει αέρας) και κλείστε με το καπάκι. Αν χρησιμοποιήσετε πλαστικό μπουκάλι, πιέστε το λίγο, ώστε να μην υπάρχει αέρας. Τοποθετήστε αυτοκόλλητο με την ημερομηνία και βάλτε το κινητό σας να σας θυμίσει το ραντεβού μαζί τους, μετά από 1 χρόνο. Τουλάχιστον. Μπορείτε και αργότερα, νωρίτερα όμως, όχι.

Σερβίρισμα: Στις τραγανές ελιές μόνο με θάλασσα μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε λίγο αλάτι ή/και ξύδι ή απλώς να τις αφήσετε σκέτες -τις δοκιμάσαμε και με ελάχιστη ρίγανη σκυριανή. Επιβραβεύστε την υπομονή σας με ένα αφρώδες προσέκο, ούζο ή ένα τσίπουρο και απολαύστε τις. Τρώγονται απίστευτα ευχάριστα, καθώς δε η γεύση της ελιάς είναι τόσο καθαρή, χωρίς να το καταλάβεις κολλάς. Αν θυμηθείτε (μετά από τόσο καιρό) να μας πείτε και τη γνώμη σας με ένα σχόλιο, θα χαρούμε κι εμείς

Σημείωση: Όταν ανοίξετε το μπουκάλι ή το βάζο, αφού βγάλετε όσες θέλετε να χρησιμοποιήσετε, σκεπάστε το περιεχόμενο με λίγο ελαιόλαδο. Το λάδι λειτουργεί σαν μονωτικό και εμποδίζει τις φρέσκες ελιές απ’ το να μουχλιάσουν.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.