Φιλέτο με πουρέ σπανάκι και αρακά

15.01.2009
Μοναδικός συνδυασμός

Τι έχουμε:

  • 4 φέτες φιλέτο μοσχαριού
  • αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ:

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 κιλό αρακά
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

Για το γαρνίρισμα:

  • Κλωναράκια μαϊντανού
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς για το σοτάρισμα

Τι κάνουμε:

Για να φτιάξουμε τον πουρέ: Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το σπανάκι και τον αρακά για περίπου 15 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Οταν στραγγίξουν, τα περνάμε από το μπλέντερ χωρίς να λιώσουν και τα βάζουμε πάλι σε ένα σουρωτήρι με σήτα για να στραγγίξουν τελείως. Λιώνουμε το βιτάμ σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά ελαφρώς και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι γκριλ και ψήνουμε τα φιλέτα αφού τα αλατοπιπερώσουμε για 5-10 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πόσο καλοψημένα τα θέλουμε). Οταν ψηθούν τα βγάζουμε από το τηγάνι γκριλ και τα βάζουμε σε μία πιατέλα σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε ελαφρά τις πιπεριές, στο τηγάνι γκριλ που ψήσαμε τα φιλέτα για περίπου 2-3 λεπτά έως ότου μαραθούν και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Μέσα στο ίδιο τηγάνι που ψήσαμε τα φιλέτα σβήνουμε το ζουμί που έχουν βγάλει με το κρασί, και αφήνουμε να πάρει βράση και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αφού βράσει το στραγγίζουμε σε ένα μπολ.

Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο τον πουρέ με ένα φιλέτο γαρνιρισμένο με τη σάλτσα κρασιού με κλωναράκια μαϊντανού και τις σοταρισμένες πιπεριές.

Συμβουλή
Μπορούμε να βάλουμε τα φιλέτα από το προηγούμενο βράδυ σε μαρινάδα, για να γίνει το κρέας πιο τρυφερό.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νεμέας παλαιωμένο.