Μαρμελάδα των εσπερίδων

23.05.2011

Υλικά που θα χρειασθείτε

  • 3 πορτοκάλια μέτρια λεπτόφλουδα
  • 3 λεμόνια μεγάλα χοντρόφλουδα
  • 1 γκρέιπ φρουτ κόκκινο (ρουαγιάλ)
  • 1 γκρέιπ φρουτ κίτρινο
  • 3 περγαμόντα μέτρια πορτοκαλί
  • 6 μανταρίνια κλημεντίνες σφιχτά

Εκτέλεση:

Τα πλένετε καλά και ξύνετε ελαφρά στον τρίφτη τη φλούδα τους. Τα κόβετε στα δύο και βγάζετε τα κουκούτσια και τις άσπρες ίνες.

Κόβετε σε λεπτές φέτες τη φλούδα με τη σάρκα των φρούτων. Από τα περγαμόντα πετάτε το εσωτερικό και κόβετε τη φλούδα σε λεπτά μπαστουνάκια.

Τα μετράτε με ένα κατσαρολάκι και τα ρίχνετε σε λεκάνη προσθέτοντας τριπλάσια ποσότητα νερό. Τα αφήνετε για 10-12 ώρες ανακατεύοντας κάθε τόσο. Μετά τα βράζετε για 1/2 ώρα σε δυνατή φωτιά και με ανοικτή την κατσαρόλα. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε επάνω να κρυώσει για 24 ώρες. Σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα. Μετράτε τα φρούτα που έχετε βράσει και προσθέτετε ισόποση ζάχαρη άχνη. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να αρχίσει η μαρμελάδα να βγάζει φουσκαλίτσες. Ξαφρίζετε τον λίγο αφρό που σχηματίζεται. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει σκεπάζοντας πάλι με την πετσέτα. Την αφήνετε για 24 ώρες. Εάν δεν έχει δέσει αρκετά, τη βάζετε να ξαναβράσει για λίγο. Αφήνετε κατά τον ίδιο τρόπο να κρυώσει.

Μοιράζετε σε βάζα και τα αφήνετε ξεσκέπαστα για 10-15 ημέρες σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο που έχετε τρυπήσει σε αρκετά σημεία με τη μύτη ενός μαχαιριού. Για να διατηρηθεί η μαρμελάδα σας πολύ καιρό, βρέξτε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας με brandy και τοποθετήστε το μέσα στο καπάκι πριν το βιδώσετε. Μετά κλείστε τα βάζα καλά.

Γράψτε ετικέτες με το όνομά σας, το είδος της μαρμελάδας και την ημερομηνία παρασκευής και κάντε τα δώρο στους φίλους σας. Δεν φαντάζεστε πόσο θα το εκτιμήσουν.