Σουτζουκάκια σμυρναίικα

22.01.2009
Για τους λάτρεις της ανατολίτικης κουζίνας!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό κιμά (χοιρινό-μοσχαρίσιο)
  • 4 φέτες ψωμί άσπρο
  • 1 αβγό
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο ANATOLI
  • 1 κουταλάκι μείγμα για σουτζουκάκια ANATOLI
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το πανάρισμα

Για τη σάλτσα:

  • 3-4 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε:

Βγάζουμε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και μουσκεύουμε την ψίχα σε ένα μπολ με νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το αβγό, το σκόρδο, το κύμινο ANATOLI, το μείγμα για σουτζουκάκια ANATOLI, το αλάτι και το πιπέρι.

Στραγγίζουμε την ψίχα από το νερό, τη βάζουμε στο μείγμα με τον κιμά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας έως ότου ενωθούν.

Στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη σε σουτζουκάκια, σε στενόμακρο σχήμα μήκους περίπου 5-6 εκατοστών. Κατόπιν, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με το λάδι, σε μέτρια φωτιά έως ότου ροδίσουν ομοιόμορφα.

Αφού τα τηγανίσουμε τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Σε μια ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι πολτοποιημένο στο μπλέντερ έως ότου χρυσίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο μπλέντερ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας για να μη μας κολλήσει.

Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τα σουτζουκάκια και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά περίπου έως ότου δέσει η σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού φροντίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν.

Οταν βράσουν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα σερβίρουμε συνοδεύοντάς τα με ρύζι.

Συμβουλή
Μπορούμε όταν τα σερβίρουμε να τα πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

το κατάλληλο κρασί Ξινόμαυρο.