Κρεμμυδόσουπα

29.01.2009
Για τις χειμωνιάτικες μέρες!

Τι έχουμε:

  • 6 κρεμμύδια
  • 4 κουταλιές Βιτάμ
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 6 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί
  • λίγο αλάτι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ψωμί σε φέτες
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη

Τι κάνουμε:
Λιώνουμε το Βιτάμ σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες για περίπου 20 λεπτά έως ότου πάρουν καστανό χρώμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε συνεχώς ετσι ώστε να μην κάνει σβόλους και σβήνουμε με το κρασί.

Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ζωμό του κοτόπουλου και όταν αρχίζει να παίρνει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε αλάτι αν χρειαστεί, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και αφήνουμε την κρεμμυδόσουπα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ.

Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι κάτω από το γκριλ του φούρνου.

Οταν αρχίζουν να ροδίζουν, ρίχνουμε τη γραβιέρα και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γκρατιναριστεί το τυρί.

Οταν η σούπα είναι έτοιμη την αδειάζουμε σε μπολ και τη σερβίρουμε ζεστή, συνοδεύοντάς την με τις φέτες του ψημένου ψωμιού.

Συμβουλή
Οταν χρησιμοποιούμε ζωμό στο φαγητό μας, δοκιμάζουμε πριν ρίξουμε αλάτι γιατί περιέχει και ο ζωμός.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νάουσας.