Τυλιχτά

18.02.2009
Ενα παραδοσιακό ελληνικό κολατσιό!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 κιλό γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • λάδι ελιάς για το ταψί

Τι κάνουμε:

Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι μαζί με τη σόδα, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 1-2 λεπτά, για να φουσκώσει η σόδα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι και τα αβγά χτυπημένα, ανακατεύουμε, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά και μετά προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, έως ότου γίνει η ζύμη ομοιογενής και ελαστική.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε, τη χωρίζουμε σε κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια και τα τυλίγουμε διαγωνίως, ξεκινώντας από τη μια άκρη τους.

Μόλις τυλίξουμε όλα τα κομμάτια, τα αλείφουμε με λάδι, τα στρώνουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 15-20 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Μόλις ψηθούν, τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με ντομάτα, φέτα και ελιές.

Συμβουλή
Μπορούμε να τα σερβίρουμε ως γλυκό, γαρνίροντάς τα με μαρμελάδα ή μέλι.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Χυμός μήλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ