Κανταϊφι

12.03.2009
Παραδοσιακό γλυκό.

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό φύλλο κανταϊφι
  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 1 φλιτζ. καρύδια
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 1/2 φλιτζ Βιτάμ
  • 2-3 κουταλιές βιτάμ για το ταψί

Για το σιρόπι:

  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Απλώνουμε το φύλλο κανταϊφι στον πάγκο και το κόβουμε με ένα ψαλίδι σε λωρίδες, μήκους περίπου 20 εκατοστών. Βάζουμε στην άκρη του κάθε κανταϊφιού μια κουταλιά από τη γέμιση, γυρνάμε προς τα μέσα τις πλευρές του και τυλίγουμε σε ρολό.

Κάνουμε το ίδιο για όλες τις λωρίδες του κανταϊφιού και κάθε ένα που ετοιμάζουμε το βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί, αλειμμένο με Βιτάμ.

Λιώνουμε το 1 1/2 φλιτζ. Βιτάμ, περιχύνουμε από πάνω τα κανταϊφια και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε για δέκα λεπτά σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό από το λεμόνι ανακατεύοντας διαρκώς. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βγάζουμε το ταψί με τα κανταϊφια από τον φούρνο, τα σιροπιάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.

Συμβουλή
Η γέμιση μπορεί να αποτελείται και από ένα μόνο είδος ξηρού καρπού.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ κανέλας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ