Κρέπες με μήλα

14.05.2009
Κρέπες που πραγματικά ξεχωρίζουν, για τη γλύκα τους...

Τι έχουμε:

Για τις κρέπες:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1 αβγό
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές βιτάμ

Για τη γέμιση:

  • 5 μήλα
  • 1 φλιτζ. βιτάμ
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 ποτηράκι μπράντι

Για το γαρνίρισμα:

  • κανέλα

Τι κάνουμε:
Πρώτα ετοιμάζουμε τα μήλα, για να φτιάξουμε τη γέμιση:

Τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το μπράντι για 2 ώρες.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις κρέπες:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, μαζί με το γάλα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι. Κατόπιν ρίχνουμε το αβγό, ελαφρά χτυπημένο, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός. Στη συνέχεια λιώνουμε το βιτάμ και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και με ένα πινέλο το αλείφουμε ελαφρά με βιτάμ. Μόλις το τηγάνι κάψει, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το χυλό και το κουνάμε κυκλικά, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα ο χυλός σε όλη την επιφάνειά του. Όταν πήξει ο χυλός, αλείφουμε την επιφάνεια της κρέπας με βιτάμ και τη γυρίζουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αφήνουμε να ροδίσει και από τις δύο πλευρές και κατόπιν τη βγάζουμε, τη βάζουμε σε μια πιατέλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, έως ότου τελειώσει ο χυλός.

Στη συνέχεια, βγάζουμε τα μήλα από το μπράντι και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βιτάμ, μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου το μείγμα γίνει μια αραιή καραμέλα. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι τα κομμένα μήλα και τα καρύδια, ανακατεύοντάς τα προσεκτικά, μέχρι να κολλήσει η καραμέλα επάνω τους. Στη συνέχεια βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά, βάζουμε δύο κουταλιές στο κέντρο κάθε κρέπας και τις διπλώνουμε (βλ. φωτογραφία).

Μόλις τελειώσουμε με όλες τις κρέπες, τις βάζουμε σε μια πιατέλα και τις σερβίρουμε πασπαλισμένες με κανέλα.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε να σερβίρουμε τις κρέπες, συνοδεύοντάς τες με παγωτό.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.