Χταπόδι στιφάδο λευκό

29.10.2009

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια κοκκάρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί αρετσίνωτο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 κομματάκια πορτοκαλόφλουδα
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση
1. Πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Το βάζετε ολόκληρο σε μια κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο, σκεπάζετε και το σιγοψήνετε με τα υγρά του για 25-30 λεπτά.

2. Το βγάζετε και το κόβετε μικρά κομμάτια. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε σε υψηλή θερμοκρασία για 6-8 λεπτά.

3. Σβήνετε με το κρασί, σκεπάζετε και ψήνετε για 20 ακόμα λεπτά.

4. Προσθέτετε την πορτοκαλόφλουδα, όλα τα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια καθαρισμένα, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, σκεπάζετε (χωρίς να τα ανακατέψετε) και ψήνετε για 25 ακόμα λεπτά.

5. Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύετε προσεκτικά το φαγητό έτσι ώστε να μη «σπάσουν» τα κρεμμύδια. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 ακόμα λεπτά. Αφήνετε το φαγητό να... ησυχάσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.