Λεμόνια γεμιστά με τονοσαλάτα

10.09.2009
Κάτι funky από τον Ευτύχη Μπλέτσα!

Κάτι funky από τον Ευτύχη Μπλέτσα! Μια ελαφριά συνταγή, που μπορείτε να κεράσετε σαν πρώτο πιάτο. Άτομα που προσέχουν τη σιλουέτα τους θα το λατρέψουν! Χρησιμοποιείτε τις λεμονόκουπες αντί για μπολάκια και έτσι γλιτώνετε το πλύσιμο, ενώ παράλληλα παρουσιάζετε ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα. Είναι ένα οικολογικό σερβίτσιο μιας χρήσης.

Υλικά

  • 3 μεγάλα λεμόνια
  • 100 γραμμ. τόνος σε νερό
  • 100 γραμμ. καλαμπόκι κονσέρβας βρασμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι
  • 1 κουτ. σούπ. μουστάρδα Dijon
  • 2 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο
  • 6 αγγουράκια τουρσί
  • 1 κουτ. σούπ. κάππαρη
  • Εστραγκόν αποξηραμένο
  • Πιπέρι
  • Άνηθος για γαρνίρισμα
  • 3 φύλλα γαλλική σαλάτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1. Ξεκινάτε κόβοντας και στύβοντας τα λεμόνια. Από το χυμό θα χρησιμοποιήσετε 2 κουταλιές. Το υπόλοιπο βάλτε το στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα στην κατάψυξη μέσα σε παγοθήκες. Φυσικά, κρατάτε τις λεμονόκουπες, τις οποίες θα γεμίσετε με την τονοσαλάτα.

2. Στραγγίζετε τον τόνο και τον βάζετε σε μπολ. Παρομοίως το καλαμπόκι. Ψιλοκόβετε την πιπεριά σε μικρά κομμάτια και τα αγγουράκια σε ροδελίτσες.

3. Προσθέτετε την κάππαρη. Το αλάτι είναι απαγορευτικό σε αυτή τη συνταγή. Ο τόνος, η κάππαρη και το αγγουράκι τουρσί περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού. Αν το φτιάξετε και σας φανεί αλμυρό χωρίς να έχετε βάλει έξτρα αλάτι, δοκιμάστε να ξεπλύνετε τον τόνο με καθαρό νερό καθώς τον στραγγίζετε.

4. Σε ξεχωριστό μπολάκι ανακατεύετε 2 κουταλιές χυμό λεμόνι με το ελαιόλαδο, το εστραγκόν, τη μουστάρδα και λίγο πιπέρι. Το εστραγκόν, όπως και όλα τα αποξηραμένα μυρωδικά, είναι καλό να ανακατεύονται πρώτα με τα υγρά υλικά μιας σάλτσας πριν μπουν σε σαλάτα, επειδή έτσι διαχέονται καλύτερα η γεύση και το άρωμά τους στα υπόλοιπα υλικά.

5. Ρίχνετε τη σάλτσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και ανακατεύετε. Ήρθε η ώρα για το αγαπημένο για τον Ευτύχη κομμάτι κάθε συνταγής με κάτι γεμιστό: το γέμισμα. Απλώς γεμίζετε τις λεμονόκουπες με τονοσαλάτα. Από πάνω ψιλοκόβετε και ρίχνετε λίγο άνηθο για χρώμα και έξτρα άρωμα. Σερβίρετε σε πιατέλα με απλωμένο πράσινο χαλί μερικά φύλλα γαλλικής σαλάτας. Τρώγεται με κουταλάκι του γλυκού.