Μελιτζανόπιτα ξυπόλητη

23.04.2009
Aυτή τη συνταγή την έχει μαγειρέψει στην «Κουζίνα της μαμάς» και στον Ευτύχη η Λίλυ Σταθάκη στον Κοσμά Αρκαδίας.

Aυτή τη συνταγή την έχει μαγειρέψει στην «Κουζίνα της μαμάς» και στον Ευτύχη η Λίλυ Σταθάκη στον Κοσμά Αρκαδίας.

Υλικά

  • 3 κιλά μελιτζάνες τσακώνικες
  • 4 ξερά κρεμμύδια
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • Δυόσμος
  • Μάραθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ψήνετε τις μελιτζάνες, όπως είναι ολόκληρες, για 15 λεπτά. Μετά τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε κομμάτια και τις αφήνετε στο σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά. Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια και τα τρίβετε στον τρίφτη. 2. Βάζετε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια. Όταν αρχίζουν να μαλακώνουν, προσθέτετε τις στραγγισμένες μελιτζάνες και ανακατεύετε για λίγο μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. 3. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνετε τα αβγά, 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά, το ρύζι, τα τυριά και τα αρωματικά φυτά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Αλείφετε με λάδι το ταψί και πασπαλίζετε με 2 κουταλιές φρυγανιά. 4. Αδειάζετε μέσα το μείγμα, το στρώνετε ομοιόμορφα και το πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά ακόμα και λίγο φρέσκο λάδι. 5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει το μείγμα.

ΤΙΡS:

  • Οι τσακώνικες μελιτζάνες έχουν πολύ νερό και, όταν ψήνονται, το βγάζουν όλο. Γι’ αυτό, όταν είναι στο σουρωτήρι, πρέπει να τις αλατίζετε για να συγκρατήσει το αλάτι τα υγρά τους.
  • Μπορείτε να βάλετε και 2 φύλλα πάνω κάτω κι έτσι να μην είναι πια ξυπόλητη!
  • Ρίχνετε αρκετή φρυγανιά, για να τραβήξει τα υγρά που θα βγάλει το μείγμα όσο ψήνεται.