Αβγόπιτα

25.06.2009
Ρουμελιώτικη πίτα!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλα για πίτες
  • 7 αβγά
  • 3 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 1/2 κιλό τυρί φέτα
  • 1/4 του κιλού κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • Βιτάμ για το άλειμμα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • κόκκους κόκκινου πιπεριού

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα 6 αβγά με το αναδευτήρι, προσθέτουμε τα 3 φλιτζάνια από το γάλα και τα ανακατεύουμε έως ότου αφρίσουν.

Τρίβουμε τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αβγά.

Κατόπιν ρίχνουμε το λάδι, όσο φρεσκοτριμμένο πιπέρι θέλουμε και ανακατεύουμε για να ενωθούν καλά τα υλικά και να γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με βιτάμ και στρώνουμε ένα ένα, τα μισά από τα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά με βιτάμ. Κατόπιν αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα των αβγών, φροντίζοντας να το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων, που έχουμε ήδη στρώσει, προς το εσωτερικού του ταψιού και τις αλείφουμε ελαφρά με ένα πινέλο βουτηγμένο σε λιωμένο βιτάμ.

Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά με βιτάμ, τα κόβουμε ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και τα πιέζουμε στις άκρες, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αβγό που κρατήσαμε με το υπόλοιπο γάλα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45-50 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει η πίτα και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Σερβίρουμε τα κομμάτια ζεστά, πασπαλισμένα με κόκκους κόκκινου πιπεριού.

Συμβουλή
Μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας με υγρή σόδα για να φουσκώσει ακόμα περισσότερο.

Το κατάλληλο κρασί: Ξινόμαυρο.