Τυρόπιτα στριφτή από τη Σκόπελο

13.07.2010

Yλικά

  • 1 κιλό τυρί φέτα Σκοπέλου (γίδινο)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • νερό χλιαρό
  • νισεστέ για το άνοιγμα φύλλου
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λίγο αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι και αλάτι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι η ζύμη που θα σχηματιστεί να μην είναι ούτε πολύ μαλακιά αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Κόβουμε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Βάζουμε το τυρί σε μπολ, το θρυμματίζουμε με πιρούνι και προσθέτουμε πιπέρι. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με νισεστέ και ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα. Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε φύλλου με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το τυρί. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και στη συνέχεια σε σχήμα σαλίγκαρου. Τηγανίζουμε την πίτα σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Τρώγεται ζεστή.