Παραδοσιακό μπριάμ

21.05.2009
Παραδοσιακό μπριάμ

Υλικά

  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Κόκκοι πιπεριού
  • Λάδι ελιάς για το τηγάνι

Εκτέλεση
1. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια, τις αλατίζετε και τις βάζετε σε ένα μπολ για να ξεπικρίσουν.

2. Πλένετε τα κολοκυθάκια, τα κόβετε σε ροδέλες, τα βάζετε σε ένα άλλο μπολ, τα αλατίζετε και τα αφήνετε για μισή ώρα, ώστε να απορροφήσουν το αλάτι.

3. Ξεπλένετε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις πράσινες πιπεριές, τις κόβετε λωρίδες και τις βάζετε στο μπολ με τα κολοκυθάκια.

4. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις τρίβετε στον τρίφτη.

5. Καθαρίζετε τις πατάτες από τη φλούδα, τις πλένετε, τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τις κόβετε σε φέτες και τις τηγανίζετε για 2-3 λεπτά με το λάδι ελιάς.

6. Ξεπλένετε τις μελιτζάνες, ώστε να φύγει το περισσότερο αλάτι, τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζετε στο λάδι που τηγανίσατε τις πατάτες για 2-3 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.

7. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.

8. Στη συνέχεια ρίχνετε σε ένα ταψί τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, τα ανακατεύετε και περιχύνετε με την ντομάτα και το λάδι ελιάς.

9. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

10. Σερβίρετε πασπαλίζοντάς τα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τους κόκκους του πιπεριού.