Στο "Τσουγκρί" με το Γιώργο Παρτσαλάκη

28.05.2009
Ανθρωποι που σε ταξιδεύουν στον πολιτισμό και την ιστορία σε υποδέχονται στο εστιατόριο «Τσουγκρί» του ηθοποιού μα πάνω απ όλα Κρητικού Γιώργου Παρτσαλάκη.

Ανθρωποι που σε ταξιδεύουν στον πολιτισμό και την ιστορία σε υποδέχονται στο εστιατόριο «Τσουγκρί» του ηθοποιού μα πάνω απ όλα Κρητικού Γιώργου Παρτσαλάκη.

Βλέπεις στον χώρο να κυριαρχούν κρητικές φιγούρες, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Μάνος Κατράκης και ο Νίκος Ξυλούρης. Αλλωστε ο ίδιος μας λέει πως το φαγητό είναι πολιτισμός.

Τσουγκρί στην κρητική διάλεκτο σημαίνει άγριος βράχος. Τα πιάτα είναι στηριγμένα στην κρητική κουζίνα. Δεσπόζει το αρνί, το κατσίκι και κυρίως το εύγευστο ελαιόλαδο.

Η αφορμή να δημιουργήσει το εστιατόριο, όπως μας εξομολογήθηκε ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ήταν μια επίσκεψη στο πατρικό του στην Κρήτη. Εκεί είχε την ευκαιρία να ψήσει στον φούρνο με ξύλα που είχε φτιάξει ο πατέρας του το 1950 και να θυμηθεί υπέροχες γεύσεις.

Ο Γιώργος Παρτσαλάκης μας λέει ότι του αρέσει η παρέα και η σωστή φιλοξενία, τον ενδιαφέρει να περνάει καλά ο άλλος. Οταν δεν είναι στο θέατρο ή δεν έχει γυρίσματα, είναι στο «Τσουγκρί» και ενδιαφέρεται για τον κόσμο να περάσει καλά.

Και η συνταγή που προτείνει ο Γιώργος Παρτσαλάκης:

Κουνέλι ριγανάτο

Υλικά:

  • 1 κιλό κουνέλι
  • 2 τεμάχια κρεμμύδι ξερό
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml κρασί κόκκινο
  • 10 γραμμάρια ρίγανη
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • Κατά προτίμηση αλάτι
  • Κατά προτίμηση πιπέρι
  • Εκτελεση:

  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το κουνέλι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κρέας.
  • Λίγο πριν βράσει το κουνέλι προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και τη ρίγανη.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά για να γλασάρουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα του.
  • Σερβίρουμε με πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο και λίγο στακοβούτυρο.