Πίτσα μαργαρίτα

03.07.2009
Κλασική και αγαπημένη!

Τι έχουμε:

  • 1 δόση ζύμη για πίτσα (από σελίδα 11)
  • 3 φλιτζ. τυρί κίτρινο τριμμένο
  • 10 - 12 ντοματάκια Σαντορίνης

Για τη σάλτσα:

  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 1 φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα βασιλικού

Τι κάνουμε:
Ζεματίζουμε την ντομάτα για μισό λεπτό σε βραστό νερό, ώστε να ξεφλουδίζεται ευκολότερα και αφού την ξεφλουδίσουμε, την τρίβουμε σε ένα μπολ με το χονδρό μέρος του τρίφτη.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε, τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το λάδι και τα σοτάρουμε, έως ότου ροδίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, το χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στο κατσαρολάκι τον βασιλικό, τον μαϊντανό και το πιπέρι, ανακατεύουμε για να ενωθούν οι γεύσεις, αφήνουμε τη σάλτσα να συνεχίσει να βράζει μέχρις ότου πήξει και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Εν τω μεταξύ, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο, πάχους περίπου 1/2 εκατ. και ανάλογης διαμέτρου με το ταψί μας, αλείφουμε το ταψί με λάδι, στρώνουμε κατόπιν το φύλλο και περνάμε την επιφάνειά του με λίγο ακόμη λάδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με το τριμμένο τυρί, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα και τελευταία βάζουμε διάσπαρτα τα ντοματάκια, πλυμένα και σκουπισμένα καλά.

Κατόπιν βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και αφήνουμε την πίτσα να ψηθεί, για περίπου 20 λεπτά. Μόλις η ζύμη ροδίσει, τη βγάζουμε από το φούρνο, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε τα ντοματάκια σε λεπτές φέτες και να τις στρώσουμε πάνω από το τυρί.

Tο κατάλληλο κρασί: Αθήρι.