Σαλάτα φριζέ

18.06.2009
Μια σαλάτα που εντυπωσιάζει

Τι έχουμε:

  • 1/2 μαρούλι
  • 1/2 μαρούλι φριζέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2-3 παντζάρια
  • 2 καρότα
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κουταλάκια σουσάμι
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 λαδόκολλα

Για το ντρέσινγκ:

  • 1/2 φλιτζ, λάδι ελιάς
  • 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  • 1/2 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό

Τι κάνουμε:

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ (σάλτσα), ως εξής:

  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάμε καλά ώστε ενωθούν οι γεύσεις. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Καθαρίζουμε τα μαρούλια από τα εξωτερικά φύλλα, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες, βουτάμε τις ροδέλες στο λάδι, τις πανάρουμε με την τριμμένη παρμεζάνα, τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με τη λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο γκριλ, για 5 λεπτά έως ότου χρυσίσουν.
  • Καθαρίζουμε τα καρότα και τους βολβούς από τα παντζάρια και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (ζιλιέν).
  • Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε λωρίδες την πιπεριά.
  • Χοντροκόβουμε τα φύλλα των μαρουλιών και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα ή σε μια πιατέλα, μαζί με τα καρότα, τα παντζάρια, την πιπεριά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα λαχανικά. Κατόπιν ρίχνουμε από πάνω τις ροδέλες του παναρισμένου κρεμμυδιού και πασπαλίζουμε τη σαλάτα με το σουσάμι.
  • Βγάζουμε το ντρέσινγκ από το ψυγείο, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Συνοδεύουμε τη σαλάτα φριζέ, με φρεσκοψημένο ψωμί, φτιαγμένο με αλεύρι από τους Μύλους Καπλανίδη.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκός Ροδίτης.