Ψαροκροκέτες

18.06.2009
Ενας έξυπνος τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα ψάρια!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φιλέτο πέρκας
  • 5-6 πατάτες
  • 3 αβγά
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λαδόκολλα

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Πλένουμε τις πατάτες, τις σκουπίζουμε, τις βάζουμε, χωρίς να τις καθαρίσουμε, σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με το βιτάμ και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν, τις κόβουμε στη μέση, βγάζουμε με ένα κουτάλι τη σάρκα τους και τη βάζουμε στο μπολ του μπλέντερ.
  • Βάζουμε τα φιλέτα της πέρκας σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο μπολ με τις πατάτες. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ τα κρεμμύδια, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε, τα 2 από τα αβγά, χτυπημένα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές.
  • Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε το μείγμα του ψαριού σε έναν μεγάλο κύλινδρο. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε τον κύλινδρο σε φέτες, στη συνέχεια αλείφουμε τις φέτες με το τρίτο αβγό, αφού πρώτα το χτυπήσουμε μαζί με λίγο αλάτι και μια κουταλιά νερό, στρώνουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε επάνω τις κροκέτες.
  • Κατόπιν βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τις κροκέτες, για 20 λεπτά περίπου, έως ότου χρυσίσουν.
  • Μόλις οι κροκέτες ψηθούν, τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις βάζουμε σε μια πιατέλα, τις πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι, γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πέρκα, μπακαλιάρο ή σφυρίδα.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Αθήρι.