Μανιτάρια γεμιστά

09.07.2009
Ενα από τα καλύτερα ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό μανιτάρια μεγάλα, φρέσκα
  • 1 φλιτζ. γάλα φρέσκο
  • 2 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 2 φέτες ψωμί για τοστ
  • 3 κουταλιές βιτάμ για το σκεύος
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και κόβουμε τα ποδαράκια στο σημείο που ενώνονται με τα καπάκια. Αφήνουμε στην άκρη τα καπάκια των μανιταριών, ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Πλένουμε τις πιπεριές, τις σκουπίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και αφού τις καθαρίσουμε από τους σπόρους, τις κόβουμε σε κομματάκια και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βιτάμ και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι, αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε και το σοτάρουμε, έως ότου χρυσίσει. Κατόπιν προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τις πιπεριές και τα αφήνουμε για να σοταρισθούν όλα μαζί, για 3-4 λεπτά περίπου. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ένα φλιτζάνι από την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε, τα σοταρισμένα λαχανικά, το ψωμί του τοστ τριμμένο με τα δάχτυλά μας, λίγο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το γάλα και την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα, τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, έως ότου λιώσει το τυρί και αναμειχθεί με το γάλα. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με το βιτάμ, στρώνουμε στην επιφάνειά του τα καπάκια των μανιταριών γυρισμένα ανάποδα, και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα μανιτάρια, προσεχτικά ώστε να μην ανοίξουν. Τέλος περιχύνουμε τα μανιτάρια με τη σάλτσα του τυριού και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 15 - 20 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.

Μόλις το φαγητό ετοιμασθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.

Συμβουλή
Εάν τα μανιτάρια δεν έχουν πάρει χρώμα, μπορούμε μετά τον αρχικό χρόνο ψησίματος, να ανοίξουμε το γκριλ και να αφήσουμε το φαγητό για 5 λεπτά, για να ροδίσει.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Μαντηλαριά.