Ραβιόλι με μανιτάρια και ανθότυρο

17.09.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα και 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

YΛIKA

ΓIA TA PABIOΛIA

  • 200 γρ. αλέυρι σκληρό
  • 2 αβγά
  • 10 γρ. αλάτι
  • 20 ml ελαιόλαδο

ΓIA TH ΓEMIΣH

  • 80 γρ. ανθότυρο
  • 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (μουλιασμένα για 1 ώρα σε 20 ml κρασί λευκό, ξηρό)
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 10 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας εστραγκόν φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι

ΓIA TH ΣAΛTΣA NΑΠΟΛΙΤΕΝ

  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 4 ντομάτες φρέσκες πολτοποιημένες
  • 8 φύλλα βασιλικό φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι

EKTEΛEΣH

Eτοιμάζουμε τη ζύμη για τα ραβιόλια αναμειγνύοντας όλα τα υλικά. Zυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε μια μαλακιά και λεία ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου. Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Tσιγαρίζουμε για 2 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθότυρο και το εστραγκόν ψιλοκομμένο. Eν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε και τη σάλτσα ρίχνοντας όλα τα υλικά της μαζί σε μια κατσαρόλα (εκτός του βασιλικού, που τον προσθέτουμε στο τέλος ψιλοκομμένο με το χέρι για να μη μαυρίσει) και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της. Xωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο ίσα μέρη και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών, χωρίζουμε το κάθε φύλλο ζύμης σε 4 μεγάλους κύκλους ή 12 μικρότερους ώστε σε κάθε μερίδα να αντιστοιχούν 3 ραβιόλια. Bάζουμε σε κάθε κύκλο από μία μεγάλη ή μικρή κουταλιά γέμισης και αλείφουμε την περίμετρο με λίγο νερό. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο κάθε κύκλο και τον κλείνουμε με τα δάχτυλά μας πατώντας τους καλά. Bράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε τα ραβιόλια μας με λίγη σάλτσα ναπολιτέν και με παρμεζάνα αν επιθυμούμε.

Tip: Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το ανθότυρο με κάποιο άλλο, πιο πικάντικο τυρί.