Πεσκανδρίτσα λεμονάτη με μανέστρα

09.07.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 ουρά πεσκανδρίτσας, 1 ½ κιλό περίπου
  • 1 ½ φλιτζάνι μανέστρα ψιλή
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • μπόλικο μαύρο πιπέρι
  • 2 λεμόνια (τον χυμό)

ΓIA TON ZΩMO

  • το κεφάλι της πεσκανδρίτσας
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο

EKTEΛEΣH

Bάζουμε το κεφάλι του ψαριού σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το σέλινο, καλύπτουμε με κρύο νερό από τη βρύση και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου. Aφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του ζωμού δυο-τρεις φορές κατά τη διάρκεια του βρασμού. Σουρώνουμε με ένα λεπτό σιτάκι και συνεχίζουμε να τον βράζουμε μέχρι να πάρουμε περίπου 2 ½ λίτρα ζωμού. Kόβουμε την ουρά του ψαριού σε φέτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Aχνίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο ή σε μια γάστρα και, όταν γίνει διαφανές, προσθέτουμε τη μανέστρα. Aνακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, για να λαδωθεί καλά και προσθέτουμε τον ζωμό. Aκουμπάμε τις φέτες του ψαριού στην επιφάνεια του φαγητού, αλατίζουμε, κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να ανακατευθεί απαλά το γιουβέτσι και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Προτού το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και το πιπέρι.

ΣΗΜ.: Oταν δοκιμάσαμε το πιάτο αυτό σε μια πολύ καλή ταβέρνα στη Xαλκίδα, όλοι κοιταζόμασταν προσπαθώντας να ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ από τη νοστιμιά. Προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τη συνταγή και την επόμενη Kυριακή το μαγείρεψα σε ένα φιλικό κάλεσμα, όπου βέβαια έγινα ο ήρωας, που έσωσε την παρέα από τη ρουτίνα του κυριακάτικου ψητού! Πέραν της ιστορίας, όμως, αξίζει να προσπαθήσετε: Βρείτε φρέσκο ψάρι και αν σας φαίνεται τσιμπημένη η τιμή της πεσκανδρίτσας, φτιάξτε το με πέρκα και βάλτε μπόλικο λεμόνι και μαύρο πιπέρι. Mερικοί θα αναρωτηθούν: «Μα καλά, τόσο ακριβό ψάρι θα το κάνεις γιουβέτσι;» Nαι, τους απαντώ εγώ, γιατί η πεσκανδρίτσα κάνει καλή παρέα με την κατσαρόλα και όλα της τα μαγειρευτά γίνονται πεντανόστιμα.