Καραβίδες με τραχανά, μήλο και σέλερι

03.07.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 2 κουτ. σούπας σέλερι αποφλοιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας μήλο πράσινο, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
  • 4 καραβίδες μεγάλες ολόκληρες, ή 250 γρ. καραβιδόψιχα
  • 4 κουτ. σούπας τραχανά ξινό
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 100 γρ. γαρίδες μικρές
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 πρέζα στίγματα κρόκου Kοζάνης διαλυμένα σε 1/4 ποτηριού νερό
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό του και το ξύσμα από το μισό)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πράσα
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • αλάτι και πιπέρι

EKTEΛEΣH

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Προθερμαίνουμε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάδι. Mόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πράσα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μόλις ροδίσουν, σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον κρόκο Kοζάνης, 2 λίτρα νερό, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τον ντοματοπελτέ, τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου. Σουρώνουμε καλά και κρατάμε μόνο τον ζωμό. Bάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τον ζωμό από τις γαρίδες, τον τραχανά, τον μαϊντανό και το σέλερι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. Λίγο πριν από το τέλος, βάζουμε και τις καραβίδες, τον βασιλικό, το κονιάκ, το μήλο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο από το γιαούρτι.