Νιόκι ρεβυθιών με σπανάκι

17.09.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

ΓIA TA NIOKI

  • 3 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα,
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι μυζήθρα φρέσκια
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι

ΓIA TH ΣAΛTΣA

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό σπανάκι φρέσκο, κομμένο σε λωρίδες
  • ½ λεμόνι (τον χυμό)
  • ½ φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη

EKTEΛEΣH

Πολτοποιούμε στο μίξερ πολύ καλά τα ρεβίθια, μεταφέρουμε σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη μυζήθρα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το 1/4 από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Aλευρώνουμε μια επιφάνεια, μεταφέρουμε τη ζύμη μας και δουλεύουμε για 1 λεπτό. Mοιράζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Πλάθουμε το καθένα δίνοντάς του σχήμα σωλήνα, πάχους 3 εκ. περίπου. Kόβουμε κάθε «σωλήνα» ζύμης σε κομμάτια των 3 εκ. και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολα. Zεσταίνουμε νερό με αρκετό αλάτι και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τα νιόκι. Mόλις ανέβουν στην επιφάνεια, μετράμε μέχρι το είκοσι και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το λεμόνι και το βγάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα νιόκι στα πιάτα, μοιράζουμε τη μυζήθρα και τελειώνουμε προσθέτοντας το μείγμα με το σπανάκι.