Τραγανοπιτάκια με φρέσκια ντομάτα

16.07.2009
Μεξικάνικη ιδέα με ελληνική νοστιμιά!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 4 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 1/4 του φλιτζανιού λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 5-6 ίνες κρόκο Κοζάνης
  • 1 λαδόκολλα

Για την σάλτσα:

  • 3 ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κλωναράκια σέλινο
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι με το αλάτι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση.

Διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης μέσα στο χλιαρό νερό, τον προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το λάδι, το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη.

Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό και ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη γίνει λεία και ελαστική.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, για μια ώρα περίπου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αφού φουσκώσουν, παίρνουμε ένα-ένα τα μπαλάκια της ζύμης, τα αλευρώνουμε και τα ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα ή τρίγωνα κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με τη λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι ελιάς να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τις ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη, το σέλινο πλυμένο και ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου «δέσει» η σάλτσα.

Βγάζουμε τα πιτάκια από τον φούρνο, τα σερβίρουμε σε ένα πήλινο μπολ και τη σάλτσα χωριστά σε ένα άλλο μπολ.

Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε την ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο για ζύμη.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινη Νεμέα παλαιωμένη.