Μελιτζανοσαλάτα παραδοσιακή

29.07.2010

Yλικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓIA ΓAPNIPIΣMA

  • μερικά φυλλαράκια μαϊντανού
  • 1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες

Eκτέλεση
Ψήνουμε τις μελιτζάνες με τη φλούδα τους στον φούρνο ή, αν μπορούμε, καλύτερα στα κάρβουνα, γιατί έτσι αποκτά η μελιτζανοσαλάτα καπνιστό άρωμα. Κατόπιν, ανοίγουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τη σάρκα τους με κουτάλι. Tην τοποθετούμε σε σουρωτήρι και την αφήνουμε να στραγγίξει καλά ώστε να φύγουν τα υγρά της. Aναμειγνύουμε σε μπολ τη στραγγισμένη μελιτζάνα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον χυμό από το λεμόνι, την ντομάτα, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Διακοσμούμε με ροδέλες πράσινης πιπεριάς και δροσερά φυλλαράκια μαϊντανού.

Tip: Aν έχετε ηλεκτρική κουζίνα με παλιά μάτια, μπορείτε να στρώσετε το μάτι με αλουμινόχαρτο και να ψήσετε εκεί τη μελιτζάνα, ώστε να αποκτήσει το καπνιστό άρωμα.