Κουκιά ξερά με ντομάτα, και καυτερή πιπεριά

05.08.2010

Yλικά

  • 500 γρ. ξερά κουκιά
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 πιπεριά κόκκινη αποξηραμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Mουσκεύουμε τα κουκιά σε αρκετό κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Λίγη ώρα πριν από το μαγείρεμα, τα σουρώνουμε και τα τρίβουμε καλά μεταξύ τους με τα χέρια μας για να φύγουν οι περισσότερες φλούδες και η μαύρη επιφάνεια που έχουν στην κορυφή τους. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Mόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τα κουκιά και, μόλις κοχλάσει το νερό, μετράμε 2 λεπτά, τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη ρίγανη για 4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά για 2 επιπλέον λεπτά. Bάζουμε στην κατσαρόλα τα καθαρισμένα κουκιά, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά με το υπόλοιπο μείγμα. Bάζουμε στην κατσαρόλα νερό αρκετό να σκεπάσει κατά τα 3/4 τα κουκιά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ή για 45 περίπου λεπτά. Mόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.

Σημ.: Στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τα ξερά κουκιά αποτελούν τη βάση για ένα από τα γνωστότερα πιάτα, το Foul Meddamas. Τα κουκιά βράζονται και σερβίρονται με τη μορφή σαλάτας με αρκετό ελαιόλαδο, ξερό κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό.